Een sober Scandinavisch ingericht huis, dat wil ik!

 

Na urenlang Pinteresten weet Miriam het zeker: het roer moet om. Ze wil een sober Scandinavisch huis. En wel onmiddellijk. Nieuwe schoenen lijken haar een logische eerste stap.

 

Ik weet het zeker. In mijn vorige leven was ik een Noorman of -vrouw. Of een Viking. In ieder geval iets Scandinavisch. Als het buiten vriest en de zon schijnt, ben ik helemaal in mijn element. Als ik naar bed ga en het gevoel krijg dat ik in een ijskast stap, ben ik helemaal gelukkig. Laat mij een paar uur los op zaterdagmiddag in Ikea en ik kom gelouterd thuis. Deens, Zweeds, Noors, Fins. Het klinkt allemaal zó, zo, uh, lekker dat ik er spontaan zin van krijg om met mijn blote handen een vis uit een rivier te gaan plukken. Ik ben dol op Scandinavische labels èn design. En Astrid Lindgren.

 

Op een willekeurige woensdag, nadat ik úrenlang heb zitten Pinteresten moet bij mij het roer om. Ik wil een Scandinavisch sober ingericht huis. En wel Nu. Er is slechts één klein probleem. Ik heb geen idee of mijn vriend óók een Scandinavisch sober ingericht huis wil. Even dat probleem elimineren. Ik kan alvast een beginnetje maken met de inloopkast. Alles wat ik niet Scandinavisch vind moet er uit.

 

Op Google vind ik ze, maar voordat ik die bij elkaar gespaard heb, is het alweer zomer

 

Hm. Wacht. Ooit zag ik bij Oprah dat Deense vrouwen liever één mooi stuk hebben dan drie minder mooie stukken. Ik moet dus een basisgarderobe gaan samen stellen. Één mooie jeans en geen zeventien spijkerbroekjes, één mooi katoenen overhemd, en geen zes verwassen witte bloesjes, een mooi wollen vest èn geen verzameling iets te krappe, iets te felgekleurde exemplaren, de lijst is eindeloos. Ik heb geen idéé waar ik moet beginnen. Dus begin ik met: mooie zwarte simpele loafers. Dat zie of hoor ik nergens. Dat bedenk ik ter plekke. Als ik een Scandinavisch sober ingericht huis wil dan moet ik ergens van start gaan. Te beginnen met die schoenen.

 

Op Google vind ik ze. Zwarte horse bit loafers van Gucci. Voordat ik die bij elkaar gespaard heb is het alweer zomer 2017, dus ik moet een alternatief vinden voor mijn opnieuw ingerichte huis. Op de site van Sacha vind ik ze. Voor nog géén één vijfde van de prijs. Zwart leren loafers met gouden horse bits. Mooi. Simpel. Tijdloos. Héél Scandinavisch bedacht vind ik zelf. 

 

Ik print beide versies van de schoenen uit en zie amper verschil tussen beide exemplaren. Opgetogen bestel ik ze in mijn maat en druk op ‘betalen’. Zie zo. Het begin van mijn smaakvol doch sober Scandinavisch ingerichte huis is er.

 

 

 

Miriam Mars kreeg de liefde voor mode met de paplepel ingegoten. Als een van de eersten liep ze in petticoat en houtje-touwtjejas.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs