Smaak en chemo­therapie

 

Het is niet het allervrolijkste onderwerp waarover ik vandaag schrijf, hoewel de insteek wél heel positief bedoeld is.

 

Al eerder heb ik verteld dat ik één van de ambassadeurs ben van het Alexander Monro Ziekenhuis, de enige kliniek in Nederland die uitsluitend gericht is op borstkanker en borst-gerelateerde ziektes. Een kliniek waar overigens iedereen met welke verzekering dan ook welkom is. Vanwege de luxe uitstraling en persoonlijke aandacht wordt te vaak (en onterecht) gedacht dat het een particuliere kliniek is en daardoor alleen maar voor een enkeling toegankelijk. Niet dus.

 

Het ziekenhuis doet er alles aan om het voor patiënten met borstkanker zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zijn er omslagdoeken als je moet wachten, grote kamers, mag een dierbare blijven slapen en eten en is er veel extra aandacht. Het zijn kleine attenties die je krijgt, het fruit en gezonde sapjes tussendoor, de mooi opgemaakte kleurrijke maaltijden, waardoor je alles wat je nodig hebt binnenkrijgt.

 

 

Nu is een van de problemen waarmee je te maken krijgt als je een chemotherapie behandeling ondergaat, dat je smaak- en geurervaring kan veranderen. Ineens smaken bepaalde voedingsmiddelen niet meer of ánders. Soms is je mond zelfs pijnlijk door aantasting van de slijmvliezen. 

 

In samenwerking met een aantal partijen is door het ziekenhuis een smaaktest ontwikkeld voor patiënten. Door verschillende op smaak gebrachte waters te proeven kan simpelweg een smaakprofiel worden opgesteld. Door dit op deze manier in kaart te brengen en inzicht te krijgen kun je veel gerichter dingen eten of juist vermijden zodat het plezier in eten weer een beetje terugkomt.  Staat iemands smaakprofiel vast, dan vind je in een folder algemene tips over zaken als het verhogen van mondgevoel, wat je kunt proberen als koffie niet meer smaakt, je bij het eten een metaalsmaak ervaart of een droge mond hebt. Er zijn per smaakprofiel ook tips om de smaak zoet te verhogen of te versterken bij bepaalde ingrediënten zonder suiker toe te voegen, en hoe je bitter of umani kunt versterken of verhogen. Wil je nog een stap verder gaan, dan is er de mogelijkheid om bij Landwaart in Maartensdijk met verschillende ingrediënten en smaakprofielen te experimenteren en volledig op je smaak af te stemmen.

 

Hoe fijn is het dat er zulke stappen gezet worden om het plezier in eten een beetje terug te brengen. Het is nog maar het begin van een mooie weg die leidt tot nog meer inzicht. Want plezier in goed eten levert niet alleen meer levensvreugde op, maar vooral een beter herstel.

 

O en nog een tip, belangrijk voor iedereen, want ik hoop natuurlijk dat je bovenstaande nooit nodig zult hebben: download de brochure ‘Ken je borsten’. 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden