Slecht slapen is dus heel gevaarlijk voor je

 

Elles Nijkamp, een van de beste visagisten van Nederland, vindt het allerbeste middel voor een mooie huid een lange nacht goed slapen.

 

 

Columnist Cornald Maas zegt weleens slapen zonde van zijn tijd te vinden, maar het is essentieel voor het herstel van ons lichaam.

 

7 à 8 uur


Gemiddeld hebben we 7 à 8 uur slaap nodig. De een kan misschien vooruit met zes uurtjes en de ander geniet van tien heerlijke uren tussen de lakens, maar gemiddeld zou 7 of 8 uur voldoende moeten zijn.

 

Het gevaar van slaaptekort

 

Dat is niet mals. Dat je er moe, geeuwerig en chagrijnig van wordt kun je zelf wel invullen, maar wist je dat je een grotere kans op dementie hebt als je chronisch te weinig slaapt? En dat je meer kans loopt op diabetes? En dat je huid erdoor veroudert? En je spraakvermogen ervan achteruit gaat? En je geheugen en je concentratievermogen? Ik hoop niet dat ik je hierdoor nog meer piekermateriaal bezorg en dat het helemaal niet gaat lukken, vanavond.

 

Zo los je het op

 

Zorg voor een goede slaaphygiëne. Bedenk de hele dag al dat je vanavond lekker gaat slapen en masseer dat vanaf een uur of zeven uur ’s avonds al bij jezelf in. Drink geen koffie meer, maar ontspannende thee (de sleepy time werkt echt) of eet iets dat melatonine aanmaakt, zoals kersen. Leg je laptop en telefoon vanaf een uurtje of acht uur weg en lees een boek of kijk tv. Probeer elke dag, als het lukt, rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en doorloop elke dag hetzelfde ritueel (bijvoorbeeld eerst in bad, daarna wat lezen etc.), zodat je lichaam onbewust voelt: we gaan slapen.

 

Heb je extra moeite met slapen als het warm is? Daar hebben we drie tips voor. 

 

En Adeline heeft ook nog de ultieme dit-had-je-echt-niet-verwacht-slaaptip. 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach