Slapend mooier worden

 

 

Anita: je kunt de duurste crèmes van de wereld gebruiken, maar als je niet genoeg slaapt, zie je er domweg slechter uit dan als je wel voldoende slaapt. Het is eigenlijk wel raar dat ik pas vroeger naar bed ga, sinds mijn personal trainer gezegd heeft dat ik meer moet slapen. Zowel mijn huid als spieren hebben voldoende rust nodig om te herstellen en om optimaal te kunnen functioneren.

 

 

Waarom slapen goed voor je is!

 

Slaap is essentieel voor je lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je lichaam goed functioneert. Bedenk maar hoe je je voelt na een aantal nachten weinig slaap. Je wordt prikkelbaar en kunt je moeilijker concentreren. Te weinig slaap heeft invloed op ons zenuwstelsel, op onze hersenen en zelfs op de manier waarop ons lichaam voedsel verwerkt. Slapen is dus hartstikke belangrijk.

 

Hoeveel slapen?

 

Tja, dat is best een moeilijke vraag want per persoon is dit anders, het heeft te maken met je gestel en wat je zoal doet op een dag. Verricht je veel lichamelijke arbeid, dan heb je meer slaap nodig. Een vast slaapritme is het beste, dus in de avond op dezelfde tijd naar bed, en in de ochtend op hetzelfde tijdstip opstaan. Zelf hou ik de ‘ouderwetse’ regel in ere: 8 uur slaap en voor middernacht naar bed.

 

Slapen en je huid

 

Uit onderzoek is gebleken dat je huid een ander ritme heeft dan je zelf hebt. Klinkt misschien een beetje gek. Overdag is de huid druk bezig met zichzelf te verdedigen tegen zonlicht, vervuiling, fijnstof, uitdroging etc. In de nacht lijkt het allemaal veel rustiger maar terwijl je ligt te slapen is de huid in de weer met het herstelwerk. De huid ‘werkt’ ‘s nachts twee keer zo hard als overdag! Tussen 23 uur en 3 uur delen de cellen zich sneller, gifstoffen worden afgevoerd, vetten worden aangemaakt en de vochtbalans wordt hersteld.

 

Slapen en nachtcrèmes

 

In de nacht is je huid ontvankelijker voor crèmes, de huid is tijdens de slaap net iets warmer waardoor de werkstoffen beter worden opgenomen. Een nachtcrème is dus aan te raden als je de huid optimaal wil verzorgen.

 

Wel of geen aparte crèmes voor dag en nacht?

 

In principe gebruik je een dagcrème om je huid te beschermen voor invloeden van buitenaf en gebruik je een nachtcrème voor het herstellen van de huid. Het beste is dus om twee verschillende crèmes te gebruiken. Wil je liever één crème gebruiken (wel zo makkelijk) dan kan dat ook, maar zorg er wel voor dat er in de crème geen spf oftewel zonnefilter zit.

 

Let op: Gebruik een nachtcrème altijd op een goed gereinigde huid, zodat de werkstoffen ook daadwerkelijk hun werk kunnen doen.

 

Er zijn ontzettend veel verschillende nachtcrèmes, kies voor een crème die past bij je huid en bij je budget. Het is niet waar dat een crème die tien keer zo duur is ook tien keer zo goed werkt. En probeer ook eens een nachtmasker voor een extra boost voor je huid.

 

Dit zijn mijn favoriete nachtcrèmes:

 

1 Masker speciaal voor de nacht met melkzuur en druivenpitolie, helpt ook dode huidcellen verwijderen.

Hema Beauty Sleep Masker € 2

 

2 Nachtcrème met hyaluronzuur en Indian Rose voor een gezonde en goed gehydrateerde huid.

The Rituals of Namasté Overnight Cream € 22,15

 

3 Hydraterend masker op basis van rozenwater en honing. Kalmeert en voedt de huid. Geeft de huid een natuurlijke glow.

Lancome Hydra Zen Masque gelee € 26,50

 

4 De ideale alles-in-één-crème met veel vitamines, verbetert de huidstructuur en zorgt voor een egale teint.

NYBF The Pearl Emulsion € 36,95

 

5 Een soort alles-in-één-crème, superhandig voor alle droge en ruwe plekjes zoals droge lippen.

Soap Treatment Wonderbalm € 15,95

 

6 Voor een vollere en gehydrateerde huid met verjongend effect.

Primark Sleep Spa Sleeping Face Mask € 5

 

 

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars