Sherry muf? Néé joh!

 

Janny: Sherry verdient een nieuwe kans, echt. Wist je dat er een internationale prijs bestaat voor de beste sherry? En wie die gewonnen heeft? Precies! Meer hoef ik er niet aan toe te voegen.

 

 

 

Sherry heeft een oubollig imago. Het beeld van dames op leeftijd nippend aan een goudbruin goedje uit hoge smalle glazen. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was sherry razend populair. Droog heette chic te zijn. In Engeland dronken sommigen liever zoet en fluisterden onopvallend naar de ober: ‘Make it sweet but call it dry.’ Sherry werd in grote hoeveelheden gedronken. Naast goede kwaliteit in donkere flessen waren er ook in de supermarkt een soort jerrycans met sherry te koop – sherrycans dus eigenlijk. Misschien wel dankzij die niet al te beste kwaliteit kwam de populariteit op een gegeven moment in een soort vrije val terecht.

 

En dat is jammer, niet van die bulk-kwaliteit, maar wel van de betere soorten,  want er zijn verdraaid lekkere sherry’s. De diepbruine bijna stroperige Pedro Ximénez (PX) is een van mijn favorieten. Een dessertwijn die zowel bij kaas als chocolade past. Een droge Fino sherry is onweerstaanbaar in combinatie met tapas. Ammontillado is heerlijk bij garnalen of zwezerik. Je begrijpt het al: sherry is niet alleen lekker om zo als aperitief te drinken (probeer op het terras eens een glas droge sherry met de helft cava) maar zeker ook als ‘wijn’ aan tafel. En er zijn net als bij ‘gewone’ wijn heel veel smaken en soorten.

 

‘Probeer op het terras eens een glas droge sherry met de helft cava’

 

Om van het suffe imago af te komen en de schoonheid van deze wijn onder de aandacht te brengen proberen ze in Spanje jonge chefs en sommeliers uit te dagen om wijn-spijscombinaties te bedenken. Jonge, creatieve teams met vooruitstrevende visie op eten en drinken. Ook dit jaar streden ze weer in het hart van het sherrygebied om de titel. En wat denk je? Wie won de Copa Jerez-prijs? Een paar Nederlanders! Niet gedacht hè! En erger nog: ook niet van gehoord zeker? Dood- en doodzonde. Waarom waarderen we ons eigen talent niet? Chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg van Podium onder de Dom in Utrecht verrasten de jury niet alleen met hun sherry-prijscombinatie maar Leon won ook nog eens de prijs van beste Chef. En dat is echt niet niks in internationaal verband.

 

Dus als zij internationaal scoren kunnen wij toch best vaker een glaasje proberen? Niks mufs aan.

 

Oh, en Leons winnende gerechten? Het voorgerecht bestond uit verschillende bereidingen van oesters met Manzanilla. Het hoofdgerecht was een crépinette van konijn, gecombineerd met een Oloroso Sherry. En ten slot serveerden ze als dessert porcini-ijs op Oudwijkerkaas met een medium dry sherry… Hmmmmmm! Ik wou dat ik erbij was geweest en niet alleen om de sherry.

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.