Rupsje Nooitgenoeg

 

De eikenprocessierups is all over the place in het park, in je tuin en in de media. Hij maakt wat los. Dat is wel duidelijk.

 

Omdat het aantal rupsen dit jaar is verdrievoudigd kun je er eigenlijk niet omheen. En volgens de kenners is dit nog maar het begin. De rups is in Nederland aan een ongekende opmars bezig en we weten eigenlijk niet zo goed hoe we die moeten stoppen.

 

Er zijn veel te weinig goed opgeleide mensen die weten hoe ze een nest van deze beestjes moeten verdelgen en ze zitten werkelijk overal! Maar de eikenprocessierups is niet het enige insect waar we in Nederland de komende jaren last van zullen hebben. Er is een nauwelijks zichtbare, maar wel enorme volksverhuizing gaande.

 

Ik noem maar even wat. De tijgermug is al gesignaleerd. De reuzenteek komt eraan. En niet te vergeten de dennenprocessierups. Deze zit voorlopig nog aan de grens bij België, maar het is een kwestie van tijd eer die de oversteek naar Nederland maakt en ook hier veel overlast zal geven. En dat is nog een tandje vervelender dan de eikenprocessierups.   

Volgens dennenprocessierups-expert (12 keer letterwaarde) Silvia Hellingman is “De dennenrups echt veel gevaarlijker dan de eikenprocessierups. Zeker als ze de bomen verlaten om zich te verpoppen. Ze houden ellenlange processies en graven zich dan in. Dan gaan ze ’s nachts onder deurposten of brievenbus zitten. Ze hebben veel meer brandharen dan de eikenprocessierups. Het zijn echt heel vervelende beesten.”

 

De middeltjes om de jeuk van de processierupsen te bestrijden zijn niet aan te slepen. Mentholpoeder of Aloë Vera schijnen het beste te helpen als je te grazen bent genomen.

 

Dus heb je last van vreselijke jeuk en rode bultjes op de huid dan kun je volgens de GGD het beste even onder de douche gaan staan en je daarna insmeren met een Aloë Vera gel. En laat ik nou iets gevonden hebben dat werkt als een tierelier!

 

 

Van deze Curaloe body gel à € 25,95 mag ik er drie weggeven. Dus even reageren onder het Facebookbericht over de eikenprocessierups. En heb je nou geen Facebook? Stuur dan een mailtje naar winnen@franska.nl.

 

Sterkte met de jeuk!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit