Romige rioja

Maartje: Terwijl de zomer er weer zachtjes aan aankomt, neem ik – met stiekem toch een beetje pijn in mijn hart – stilletjes afscheid van donkere avonden met kaarslicht, vlees en rode wijn.

 

 

Wijnhandel Chabrol huist in Amsterdam, maar stuurt zijn wijnen het hele land door. Dat is fijn, want de mensen van Chabrol geven als geen ander advies over welke wijn waar, wanneer en met wat te drinken. Uit huis, maar ook gewoon lekker thuis. Zoals de Lanzaga Rioja uit 2010.

 

Deze heerlijke rode Rioja komt van de Spaanse Telmo ‘driving winemaker’ Rodriguez uit Álava, vlak bij Bilboa een beetje verder het binnenland in. Telmo wil het meeste uit elke druif halen en daarom maakt hij wijn op zijn eigen manier: hij kiest altijd voor lokale druiven en snoeit deze op inheemse wijze door met zogenaamde bush-vines te werken. Daarbij worden wijnstokken niet langs draden geleid, maar groeien ze als zelfstandige struiken. Waarom? Dan vindt iedere struik voldoende vocht (ook in droge jaren) en hangen de trossen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat de druiven minder gestoofd worden.
Het liefst werkt Telmo met oude wijnstokken, zodat ze diep geworteld zijn, want dat betekent een lagere opbrengst in kwantiteit, maar veel hogere kwaliteit en complexiteit, waardoor de wijnen veel intenser worden. Dus. 

 

De Lanzaga Rioja, gemaakt van Tempranillo, Graciano en Garnacha is wonderschoon in de neus, zoals dat heet. Krachtig en complex tegelijk door zwart fruit en subtiele vanille. De smaak is bijna romig, maar door het vele fruit bezit de Rioja verrassend veel frisheid. In Amsterdam serveert restaurant De Gouden Reael deze bij een perfect geroosterd stuk vlees. De klassieke bar-rotisserie staat op een idyllische hoek op het dito Prinseneiland aan de rand van de stad – een perfect terugtrekrestaurant op koude dagen, maar dankzij het rustige, vrij onbekende terras aan het water, ook in de zomer niet te missen.

 

Thuisblijven met de Lanzaga Rioja is ook een puik plan. Maak er in dat geval een saignant tot medium-rare gebakken rundersteak bij.

 

Waarom deze wijn van Wijnhuis Chabrol? Omdat Chabrol volledig is toegewijd aan het vinden van de mooiste wijnen die staan voor kwaliteit en originaliteit. Chabrol werkt het liefst met kleinere domaines, bodega’s en wijnmakers die wijn maken met passie, gedrevenheid, kennis en precisie. Een groot deel wordt door henzelf geïmporteerd en daarom gaan onze vrienden van Chabrol vaak langs bij de makers. De persoonlijke band met de makers en de wijnen zorgen ervoor dat de wijn met evenveel liefde verkocht als gemaakt wordt. Of een wijn vijf of vijfhonderd euro kost, elke fles is met dezelfde visie geselecteerd. Bij Chabrol weten ze waar ze het over hebben, is het altijd gezellig, staan alle witte wijnen gekoeld dus hoeveel meer redenen moet je hebben om langs te gaan? 
Chabrol huist in Amsterdam op de volgende drie adressen: Haarlemmerstraat 7, Overtoom 444, en Stadionweg 147, en is elke dag open tot 20 uur. Maar bestellen via de overzichtelijke website kan ook.

 

 

 Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.