Rob de Nijs moet ermee stoppen
 

Na een lange, succesvolle carrière van bijna zestig jaar moet Rob de Nijs noodgedwongen stoppen. De 76-jarige zanger lijdt aan Parkinson.

 

Eeuwig jong lijkt hij. En helemaal niet van plan om te stoppen. Tot Rob een paar weken geleden de diagnose Parkinson kreeg. Zijn fans hadden al het vermoeden dat er iets met hem aan de hand was, want een paar weken geleden viel hij tijdens een optreden in Naaldwijk opeens van het podium.
 
Rob de Nijs is een fenomeen. Negenendertig albums heeft hij gemaakt. Honderdduizenden zijn ervan verkocht met zoveel bekende liedjes. Zet een kaars voor je raam, Jan Klaassen de trompetter, Dag zuster Ursula, Het werd zomer, Banger hart, Ritme van de regenen Malle Babbe. Je kent ze vast wel.
 
Maar wist jij ook dat sommige hits van Rob best wel controversieel waren? Het liedje ‘Het werd zomer’ werd niet door de NCRV gedraaid vanwege het onderwerp. Een jongen die een relatie heeft met een oudere vrouw, dat kon echt niet in de jaren zeventig. Maar daar kun je je anno nu toch niks meer bij voorstellen?
 
Rob trekt nog steeds volle zalen in Nederland en België. Als een oude rocker staat hij op het podium en hij dacht nog lang niet aan stoppen. Maar daar komt nu toch verandering in.
 
‘Ik wil nog een nieuwe cd maken en op een nette manier, na zestig jaar, afscheid nemen van het publiek. Ik maak mijn huidige tour gewoon af en dan volgt volgend jaar een afscheidstour langs alle provincies en een allerlaatste concert in Amsterdam, waar ik vandaan kom en waar alles voor me begon. Mijn stem houdt zich fantastisch, ik zou nog jaren door kunnen. Maar door dit… houdt het op. En dat is een streep door de rekening.’
 
Dus wil je Rob nog een keertje zien optreden, houd dan zijn touragenda in de gaten en geniet er dubbel en dwars van. Want hij wil het publiek wel de Rob de Nijs geven die ze gewend zijn. ‘Niet een beverig mannetje dat… nou ja, maak de zin maar af’, aldus Rob himself.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit