Risotto met rode wijn

En dan heb ik het niet alleen over de rode wijn in je glas, maar ook over de rode wijn die in de risotto gaat. Schenk je er voor jezelf wel alvast eentje in?

 

Warm of koud weer, risotto is altijd een heerlijk comfortfood-gerecht. Het wordt vaker met witte wijn gemaakt, maar ik ben dus juist een rode-wijn-fan. En niet alleen in de risotto. Denk ook aan pasta’s en natuurlijk een goed gevuld wijnglas.

                             

Dit heb je nodig
 

Voor 4 personen

  • 1 rode ui
  • 2 knoflooktenen
  • Klont ongezouten (room)boter
  • 300 g risottorijst
  • 250 ml (droge) rode wijn
  • 700 ml bouillon (ik gebruik kippenbouillon)
  • 400 g kastanjechampignons
  • 5-8 takjes verse tijm
  • 100 g Parmezaanse kas (of meer…)
  • Peper en zout

 

Zo maak je het

Snijd de ui en knoflooktenen fijn. Bak in een pan met een klont boter voor ongeveer 2 minuutjes. Doe de risottorijst erbij en roer tot deze glazig is. Voeg dan de rode wijn toe en laat de rijst die opnemen. In de tussentijd kook je water voor de bouillon. Wanneer de risotto bijna al de wijn heeft opgenomen, voeg je wat bouillon toe. Natuurlijk blijf je roeren bij risotto. Voeg telkens wat bouillon toe en blijf roeren. Na 10 minuutjes doe je de in plakjes gesneden champignons erbij, zodat deze lekker gaar worden. Doe de takjes tijm erbij en blijf bouillon toevoegen en roeren tot de risottorijst zachter is geworden. Wanneer de risotto goed is (dit kan aardig lang duren) voeg je de kaas toe. Nog even goed roeren en serveren met peper en zout.

 

Tip: Ik doe er chipalataworstjes of miniballetjes doorheen.

 

Eet smakelijk! En doe de rest van de rode wijn in je glas ;)

 

ps: Wist je dat het morgen de dag van het bier is? Heeft me even aan het denken gezet. Ik plan ‘m alvast in: een bierproeverij op de redactie! Weet jij nog een (speciaal) biertje dat we écht moeten uitproberen? Reageer dan op onze Facebook-pagina.

 

Dan drink ik vandaag toch een rood wijntje en morgen een biertje?!

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares