Echt niet vies!

 

Eerst even een vraagje: vind je dat er te veel eten op franska.nl staat? De meningen verschillen daarover bij ons op de redactie. Dus ik hoor het graag even. Echt stoppen met eten gaat niet gebeuren, want daarvoor hou ik er zelf veel te veel van, maar als het minder mag… zeg het maar.

 

Risotto al radicchio rosso

Al is het dinsdag, natuurlijk kook je feestelijk. Met deze risotto al radicchio rosso ben je in gedachten weer in Italië. En ja, er mag zelfs witte wijn bij. 

 

Dit heb je nodig

  • 1 kropje radicchio
  • 1 liter warme groente- of  kippenbouillon
  • Een eetlepel extra vergine olijfolie
  • Een sjalotje fijngesneden
  • 160 gram risotto-rijst (carnaroli of arborio)
  • 50 ml witte wijn
  • zout
  • 50 gram versgemalen Parmezaanse kaas

 
Zo maak je het

Was en snijd de radicchio in repen.

 

In een braadpannetje de olie en het sjalotje doen en op laag vuur zachtjes laten garen. Kan een minuut of vijf duren. Daarna de rauwe rijst erbij en die een minuutje zachtjes mee laten sudderen, al omscheppend.

 

Dan de wijn erbij en wachten tot ie helemaal verdampt en opgenomen is.

 

Hete bouillon erbij tot de rijst bijna onder staat en de rijst zo’n 18 à 20 minuten laten koken. Ik neem af en toe een korreltje om de gaarheid te proeven. Eventueel af en toe roeren. Ik doe dat niet, maar misschien wil je dat graag. De rijst moet vooral niet droog worden, niet heel erg gaar en moet niet aan de bodem gaan zitten.

 

Vijf minuten voordat je denkt dat de rijst lekker al dente en dus eetbaar is doe je de radicchio erbij en een beetje zout om de risotto op smaak te brengen. Dan blijf je steeds roeren.

 

Op het laatst de Parmezaanse kaas erdoor roeren, even lekker laten smelten en serveren.
 

 

Pssst!

Als je denkt… mwa, toch een beetje saai… Er is niemand die je verbiedt er een flinke kluts crème fraîche of zachte roomkaas en/of lekker wat zachtjes uitgebakken spekjes of flintertjes Prosciutto di Parma doorheen te roeren. Ik zeker niet! Als er maar geen Italiaan op je vingers kijkt als je er crème bij doet.

 

Buon appetito!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.