Kantoor aan je keukentafel

 

Sonja: Steeds meer mensen werken regelmatig thuis. Dat komt door het nieuwe werken, maar ook door de ongeveer 1 miljoen zzp’ers (!). En dan is het niet zo gek dat er meer aandacht komt voor mooie werkplekken. Niet iedereen heeft een kamertje over om een kantoor van te maken, dus wordt er veel aan de keukentafel gewerkt. Maar dat kan mooier!

 

 

Waar je plekje ook is, investeer in een goede bureaustoel, ook als je aan de eettafel werkt. Een goede zithouding, waarbij je benen in een hoek van 90 graden staan en je rug recht is, is essentieel. Zit je niet goed, dan kan dit op langere termijn leiden tot RSI of nek- en rugklachten. En ik kan helaas uit ervaring spreken; ik zat te lang op een stoel die alleen maar mooi was. Met alle gevolgen van dien. Inmiddels heb ik er een die je kunt instellen op de juiste hoogte. Een bureaustoel kun je, in tegenstelling tot een eettafelstoel, afstellen op jouw wensen. Ik kreeg van mijn fysio ook de tip om een laptopstandaard te gebruiken zodat je je hoofd goed recht kan houden als je naar je scherm staart.

 

Plantjes

De omgeving waar je in werkt, bepaalt voor een groot deel hoe je werkt. Zo kan een werkkamer of werkplek inrichten je creativiteit stimuleren of je energie geven. Het grootste voordeel van het inrichten van je eigen werkkamer is dat je het lekker helemaal zelf mag bedenken. De kleur van je muur kan invloed hebben op je humeur en concentratievermogen. Het fijnste zijn hiervoor neutrale muren, met bijvoorbeeld één accentkleur. Hier zie je hoe rustgevend de kleur blauw werkt, deze kleur bevordert je concentratievermogen.

 

En het mag geen verrassing meer zijn dat een plant op je werkplek vele voordelen heeft. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder last van stress hebt, een betere concentratie hebt en die zorgt voor schone en frisse lucht. Hoe clean je je werkplek ook inricht, een plantje of drie, vier, maakt het helemaal af.

 

 

Rommeltjes mogen best

O, en een clean desk ziet er natuurlijk heerlijk zen uit maar er is nog niet onomstotelijk bewezen dat je er beter van gaat werken. Chaos stimuleert creativiteit, orde wijst op conformiteit. Het hangt er dus vanaf wat je voor werk doet of je wat vaker moet opruimen of niet.

 

Is je werkplek in de woonkamer? Daar zijn ook zoveel mooie ideeën voor. Onder de trap, bijvoorbeeld. En je hebt niet eens zoveel ruimte nodig: een smalle plank voor je computer met een stoel eronder en je kunt aan de slag. Hier zie je ook een mooie nis waar een schuifdeur voor is geplaatst. Door een kleine handeling is de chaos – en je werk – uit zicht.

 

Voor meer werkplekinspiratie heb ik hier een paar favoriete plekjes uitgezocht.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.