Reizen met een geit

 

In dit nieuwe programma reizen bekende Europeanen vier dagen lang met een geit. Aan het eind van de uitzending moeten ze een beslissing nemen. Gaat het dier naar de slacht of niet?

 

Tegenwoordig verschijnen er heel wat bizarre programma’s op onze beeldbuis. Je zou haast nergens meer vreemd van op kijken. En ik moet toegeven dat ik stiekem weleens kan genieten van televisie vol gêne of opmerkelijke praktijken. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat sommige dingen echt de realiteit zijn. Maar misschien is dat mijn nuchtere instelling.

 

Toen ik vanmorgen even checkte of er nog wat enerverends aan de gang was in de wereld, bleven mijn ogen hangen bij een bepaalde zin. Even zat ik perplex naar mijn scherm te kijken. Het was nog vroeg, en ik ben niet bepaald een ochtendmens, dus ik las het nog een keer, voor het geval ik de letters niet helemaal goed had gelezen. Maar nee, niks mis met mijn ogen, gelukkig. Er komt een nieuw programma genaamd ‘Travel with a goat’. En wel vanaf vanavond. Hm oké, een reis maken met een geit? Is eens wat anders dan met je lief. Maar er zit (natuurlijk) een addertje onder het gras. Aan het einde van de vierdaagse reis moet de deelnemer beslissen of het dier naar de slacht gaat. Oftewel: zal het beestje blijven leven of sterven?

 

Wow. Heftig. Maar kunnen ze dat zomaar doen? Zijn er echt deelnemers die dat arme beest laten slachten? Wie heeft dit nou weer bedacht? Dit gaat zeker voor veel ophef zorgen. Dat waren zo ongeveer de eerste gedachtes die door mijn hoofd raasden. Tijd om dit even goed uit te zoeken.

 

Er worden dus bekende Europeanen die veel met voedsel hebben opgezadeld met deze taak. Vier dagen een geit, ezel, schaap, varken of alpaca met je meezeulen en verzorgen op een reis door Zuid-Amerika, Afrika, Azië of Europa. Vervolgens bepaal je het lot van je viervoetige  reisgenoot. Is het einde verhaal of huppelt het beestje zo weer de wei in? Doel? Meer bewustwording creëren voor wat er op je bord ligt. De uitzendingen brengen kijkers oog in oog met beslissingen over leven en dood achter elke alledaagse eetgewoonte. Ook hopen de makers hiermee een gesprek op gang te brengen, maar zonder een bepaalde opvatting.

Als je vlees eet, sta dan stil bij hoeveel dieren je hebt gegeten in je hele leven. Dat komt wel even binnen bij me. Veel mensen zijn hypocriet op dit gebied: vlees eten maar het wel zielig vinden voor de dieren.

 

Op dat laatste betrap ik mijzelf soms ook. De vleesindustrie is een onderwerp waar ik mij de laatste maanden veel mee bezig heb gehouden. Met vooral de dieren en het milieu in gedachten. Maar vlees zit wat mij betreft erg diep in mijn eetpatroon geworteld waardoor ik het heel moeilijk vind hier abrupt mee te stoppen. Wanneer ik op een borrel ben en de plakjes worst voor het grijpen liggen, belandt er vaak toch eentje in mijn mond. Maar ik ben van mening dat het minderen van vleesconsumptie, wat ik nu doe, al een hele stap in de goede richting is. De volgende stap is het uittesten van het zogeheten nepvlees. Want wie weet zijn die vegetarische kipnuggets of hamburgers ook wel verrukkelijk.

 

Ik moest even slikken bij de aankondiging van dit programma, maar ik vind het een goed initiatief. Ik ben heel benieuwd naar de afleveringen en naar wat dit programma teweeg gaat brengen bij mensen na de eerste uitzending. En stiekem hoop ik dat niemand in het programma er voor kiest zijn reisgenoot naar de slacht te brengen.

 

De Nederlandse deelnemer Niels Oosthoek laat in een interview met Lindanieuws  meer weten over het programma en hoe hij dit avontuur heeft ervaren.

 

Travel with a goat is vanaf vanavond 21.00 uur te zien op Insight.tv en KPN kanaal 38/692.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts