Ricciarelli al cioccolato

 


 

Franska: Ik had het hier een keer over m’n favoriete Italiaanse koekjes, de ricciarelli. En nu hebben we ineens een lekker recept te pakken met chocolade. Dat wordt zelf bakken in plaats van all the way naar Montalcino in Italië om ze in te slaan. Hoewel… daar zou ik nu even ook niet zoveel op tegen hebben. Allebei. Kan natuurlijk ook. Alvast wat bakken voor onderweg om in de stemming te komen. Niet vergeten dat je een dag van tevoren moet beginnen!

 

Ricciarelli al cioccolato

Dit heb je nodig

  • 150 g amandelen
  • 450 g poedersuiker + extra voor het keukenblad
  • 2 el cacaopoeder
  • 100 g pure chocolade
  • 2 eiwitten
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl amandelextract 

 

Zo maak je het
Begin een dag van tevoren. Verwarm de oven voor op 100 graden. Rangschik de amandelen op een bakplaat en rooster deze 5 minuten in de oven (of doe dat in een droge koekenpan, wel oppassen dat ze niet zwart worden!). Haal ze uit de oven (zet de oven uit) en laat ze afkoelen. Doe de amandelen in een keukenmachine samen met 2 eetlepels poedersuiker en maak ze fijn. Maak het niet te fijn anders wordt het mengsel te kleverig door de olie in de noten.

 

Neem een kom en meng 180 gram poedersuiker, cacao en de gemalen amandelen door elkaar. Zet het mengsel opzij. Smelt de chocola in een kleine pan op laag vuur, liefst au bain-marie (een pannetje met chocola in een pannetje met kokend water). 

Laat het iets afkoelen. Klop in een andere kom de eiwitten tot stevige pieken. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap hem leeg. Voeg de vanille toe aan de eiwitten. Klop nu het amandelextract rustig door de eiwitten. Voeg het eiwitmengsel en het amandelmengsel bij elkaar en voeg vervolgens rustig het chocolademengsel toe. Dek de kom af met keukenfolie en laat het de hele nacht in de koelkast staan.

 

De volgende dag:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem het deeg uit de koelkast en laat het 10 minuten op kamertemperatuur zacht worden.

Strooi wat poedersuiker op het werkblad. Rol het deeg tussen de handen tot een worst. Knip het ongeveer in 25 stukjes en rol de stukjes tot balletjes van elk ongeveer 4 centimeter in diameter. Doe de rest van de poedersuiker op een bord. Rol elk balletje door de suiker, zodat ze allemaal bedekt zijn met een dikke laag. Neem een bakplaat bedekt met bakpapier en leg de balletjes erop. Druk ze een beetje plat tot ze 1 centimeter dik zijn. Bak de koekjes 18 tot 20 minuten. Ze zullen nog zacht zijn, maar naarmate ze afkoelen, worden ze harder.

 

Buon appetito!

Jamie Oliver