Ligt het aan mij, dat ik de hele tijd aan snoepgoed denk? Zou het komen omdat het steeds donkerder wordt? Gelukkig duurt het nog maar 16 dagen tot de kortste dag, daarna gaat het van lieverlee weer vooruit qua licht. Ik hang hier op de redactie al de hele tijd met m’n arm in de droppot, kan geen chocoladeletter laten liggen. Eenmaal uitgepakt moet ie eraan. Over snoepgoed gesproken: hoe moet dat trouwens in Italië op 5 december? Stel je zit daar en je wilt toch een beetje in de stemming komen? Ik zou het wel weten. Mijn 3 belangrijkste sint-snoep-aankoop-adviezen voor de mensen die vandaag ‘helaas’ niet in Nederland zijn, maar in het verre Italia…:
 

1. Siena

Ga naar het Piazza del Campo. Als je met je neus richting het prachtig stadhuis staat, zie je aan je rechterhand Dolce Siena, een winkeltje waar je allerlei toeristisch lekkers kunt kopen, Van amaretti morbidi tot cantuccini en panforte. Er ligt ook een hele erg dikke panforte die ze in punten snijden. Die panforte is een soort Italiaanse variant op gevulde speculaas. Er zit een enorme dikke laag amandelspijs tussen. Heerlijk! (dolce-siena.it)
 

2. Verona

Bij Pasticceria Flego in via Stella 13 (midden in het centrum) hebben ze verrukkelijke ‘koekjes’ van amandelspijs met een krokante buitenkant. Baci di Romeo e Giulietta (Romeo en Julia). Wit en bruin, vanille- en chocoladesmaak.
 

3. Montalcino

Bij pasticceria Mariuccia koop je de lekkerste ricciarelli: verrukkelijke zachte op de tong smeltende amandelspijskoekjes. Die ga ik nog eens zelf proberen te maken. Niet alleen in Montalcino te koop hoor, maar deze zijn wel heel erg lekker. En dan meteen een lekker flesje Brunello di Montalcino meenemen natuurlijk. Je weet nooit waar het goed voor is. (pasticceriamariuccia.it)

 

Iemand nog een onmisbare tip? Ik hoor het graag: franska@franska.nl

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs