Recept voor een echte bistro borrelplank

 

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: recept voor een echte bistro borrelplank

 

 

 

Een borrel is natuurlijk niet compleet zonder een borrelplank. Maar een beetje creatief uitpakken met een verrassende plank kan soms knap lastig zijn.

 

 

Kookboekenschrijfster Sabrina Faude-Rôle helpt je een handje met haar nieuwe boek Van de plank. Het boek geeft 30 originele ideeën voor onder andere een Thaise- Franse- Zweedse- en veganistische borrelplank. Dus laat die plakken leverworst en blokken jonge kaas liggen en pak uit met een echte bistro borrelplank zoals deze, met tuinkruidenboter, kruidendressing en kaas met noten.

 

 

INGREDIËNTEN

Voor de tuinkruidenboter

  • 6 takjes kervel
  • 12 sprieten bieslook
  • 100 g zachte gezouten boter
  • 1 snufje versgemalen zwarte peper

 

 

Voor de kruidendressing

  • 6 takjes munt
  • 6 takjes bladpeterselie
  • 1 bosui
  • 1 teen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • sap en geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
  • 1 snufje zout 

 

 

Voor de kaas met noten

  • 200 g gorgonzola
  • 200 g roomkaas
  • 200 g comté, geraspt
  • 2 snufjes versgemalen zwarte peper
  • 100 g gepelde walnoten
  • 100 g gestampte hazelnoten

 

 

Zo maak je de tuinkruidenboter

Was de kervel en bieslook, dep ze droog en snijd ze fijn.

Meng de kruiden met de boter en de zwarte peper en vorm er een kluitje boter van.

Wikkel de boter in bakpapier en bewaar tot gebruik in de koelkast.

 

 

Zo maak je de kruidendressing

Was de munt, peterselie en bosui en dep ze droog. Pel de teen knoflook.

Snijd de peterselie en munt fijn en hak de knoflook en bosui fijn. Meng alles in een kom met de olijfolie, sap en rasp van de citroen en het zout.

 

 

Zo maak je de kaas met noten

Meng in een kom de gorgonzola, roomkaas, comté en zwarte peper.

Spreid plasticfolie uit in een kruisvorm en leg het kaasmengsel in het midden. Vouw de folie eromheen en vorm een bal van de kaas. Leg die 1 uur in de koelkast. 3. Leg opnieuw plasticfolie in een kruisvorm neer en leg een deel van de walnoten en hazelnoten erop.

Haal de kaasbal uit de folie en leg hem midden op de noten. Verdeel er gelijkmatig de rest van de walnoten en hazelnoten over.

Vouw de plasticfolie dicht, vorm een bal en bewaar die tot gebruik in de koelkast.

 

 

Zo maak je de borrelplank compleet|

Om de bistro borrelplank compleet de maken kun je deze ingrediënten nog toevoegen: verschillende soorten kaas, rauwe ham in dunne reepjes, plakjes gekookte ham, boerenpaté, worst, rillettes, augurken, gedroogde pruimen, abrikozen, blaadjes witlof, druiven, kerstomaten, cashewnoten en verschillende soorten brood

 

Titel: van de plank – borrelplanken om te delen
Auteur: Sabrina Faude-Rôle
Prijs: €12,50
Uitgever: Good Cook

 

 

Door: Redactie FavorFlav