Recept: Surinaamse erwtensoep van sterrenchef Soenil Bohadoer**
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Recept: Surinaamse erwtensoep van sterrenchef Soenil Bohadoer**
Sterrenchef Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof** staat bekend om zijn waanzinnige gerechten met Surinaamse en Indiase ingrediënten die samensmelten tot een ultieme smaakcombinatie. In zijn nieuwe boek Spicy Chef vind je meer dan 50 uitdagende, maar niet te ingewikkelde recepten, zoals Surinaamse erwtensoep, die laten zien hoe fantastisch lekker Soenil’s Surinaams-Indiase sterrenkeuken is.
INGREDIËNTEN
400 gram zoutvlees
500 gram spliterwten
30 gram bladselderij, fijngesneden
4 gram kerrie masala (van het merk Nandan)
5 pimentkorrels
1 winterpeen, in fijne blokjes
200 gram knolselderij, in fijne blokjes
500 gram Surinaamse rijst
olie, om in te bakken
3 uien, fijngesneden
4 tenen knoflook, gehakt
1/3 madame-jeanette, fijngesneden
komijnzaad, gebrand en gemalen
“Dit is de temperamentvolle variant op de Nederlandse erwtensoep. Vroeger als kind vond ik dit het ultieme troost-eten in de winter. Vooral als je verkouden of grieperig was, dan maakte mijn moeder deze soep en at je die snotterend op om een beetje aan te sterken. Mijn moeder maakte ook Creoolse bravoesoep met bakbanaan, cassave en warme vis. Het verhaal gaat dat die vis ideaal is voor wat viriliteit. Die mannen werkten natuurlijk veel en hard op het land en daarna moesten ze aansterken, want thuis moest er ook gepresteerd worden. Nandan is een Surinaams merk, u vindt de kerrie masala van Nandan bij de Aziatische winkel. Komijn is veel lekkerder als u hem in zaadvorm koopt.
Laat het dan thuis in een droge bakpan op laag vuur warm worden, schud een paar keer om en als de komijn goed warm is, maalt u het in een koffiemolen fijn tot poeder. De komijn is dan mooier en rijker van smaak dan wanneer u het al gemalen in een potje koopt.”
Zo maak je de Surinaamse erwtensoep
Kook het zoutvlees 30 minuten in een pan met ruim water tot het vlees gaar is en ontzout.
Breng 2 liter water aan de kook, voeg de spliterwten toe en vervolgens het zout-vlees, de bladselderij, kerrie masala, pimentkorrels en wat zout. Kook het geheel 40 minuten op laag vuur. Haal de pimentkorrels eruit als de erwten gaar zijn.
Voeg als de erwten uit elkaar vallen en de soep al iets dikker wordt de winterpeen en knolselderij toe, dan blijven ze nog een beetje knapperig.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit een laagje olie in een pan. Bak de ui, knoflook en Madame Jeanette goudbruin en voeg dit mengsel toe aan de soep. Breng het geheel op smaak met peper, zout en komijn. Serveer de soep met de rijst.
Titel: Spicy Chef Auteur: Soenil Bahadoer Prijs:€49,99 Uitgever: Nijgh & van Ditmar