Mis jij de cantucci ook zo?

 

Ben jij al terug van vakantie maar wil je ook nog zo graag even in Italiaanse sferen blijven? En heb je misschien deze heerlijke pasta al gemaakt? En heb je al te veel van dat heerlijke focaccia brood gegeten? (al kunnen we ons dat niet voorstellen). Dan wil je vast deze Italiaanse Toscaanse klassieker nog eens proberen.

 

Tip: Mocht je een leuke souvenirs vergeten zijn mee te nemen voor hem of haar, dan is dit natuurlijk de beste manier om daar nog mee weg te komen.

 

 
Voorbereiding: 30 minuten

Baktijd: 30 minuten

 

Dit heb je nodig

  • boter (om in te vetten)
  • 500 g zelfrijzend bakmeel, plus een beetje extra om te bestuiven
  • 500 g fijne tafelsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 3 eieren en 2 eidooiers
  • plukje saffraan, gekneusd
  • 250 g ongepelde amandelen
  • zout

 

Zo maak je het

Traditioneel werden deze koekjes altijd met ongepelde amandelen gemaakt. In sommige recepten, waaronder het origineel van Mattei, zitten 20 g fijngehakte pijnboompitten, die de koekjes een aparte structuur geven. Echte cantucci werden gemaakt van brooddeeg, suiker, anijszaad en olie.

 

Verhit de oven tot 160 °C/gasovenstand 3. Vet twee bakplaten in met boter en bestuif ze met bloem.

 

Zeef bakmeel, suiker, bakpoeder en een snufje zout in een bergje op een schoon werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Breek 2 eieren in het kuiltje en doe er de dooiers en saffraan bij.Werk de droge ingrediënten eerst geleidelijk met de hand door de eieren en meng er daarna de amandelen door.

 

Stuif wat bloem op uw handen en rol kleine stukjes deeg in lange, 2-3 cm brede en 1 cm dikke worsten. Leg de deegworsten op de geprepareerde bakplaten. Kluts het resterende ei in een kommetje, kwast er de bovenkant van de deegworsten mee in en zet die 30 minuten in de oven. Haal ze eruit en snijd ze diagonaal in 3-4 cm lange stukjes. Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte koektrommel.

 

Eet smakelijk!

 

Receptuur:
De Zilveren Lepel – Toscane
€35 Bol.com