Recept: Aubergine fatteh uit het Midden-Oosten

 

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Recept: Aubergine fatteh uit het Midden-Oosten.

 

 

Voor het nieuwe kookboek van Erin Groot, Makkelijk Midden-Oosters vormden haar zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten haar inspiratiebron. Zoals Ahmad, de bakker die de meest goddelijke baklava maakt of Yoones, die niets liever eet dan de auberginestoof van zijn moeder. Hun verhalen en de fantastische smaken uit het Midden-Oosten vormen de basis voor de makkelijke te maken recepten, zoals bijvoorbeeld deze aubergine fatteh. Extra bijzonder: de opbrengsten van het boek worden geschonken aan Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.

 

Bereiding: 60 min
Personen: 4

 

INGREDIËNTEN

  • 3 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 aubergines
  • 1 citroen
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje munt
  • 30 g walnoten
  • 250 ml olijfolie extra vierge
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 platbroden
  • 300 g Griekse yoghurt
  • 20 g granaatappelpitjes

 

Nog meer nodig

  • Bakpapier

 

Erin: “Fatteh zijn stukjes knapperig platbrood, bedekt met andere ingrediënten. Wij hebben gekozen voor een vegetarische variant met aubergine en een kruidige yoghurt. Heerlijk om in een grote schaal als hapje of voorgerecht op tafel te zetten en met elkaar te delen.”

 

 

Zo maak je de aubergine fatteh

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Pel en snijd de rode uien in parten en pel en pers de knoflook. Snijd de aubergines in grove stukken, pers het sap uit de citroen, hak de peterselie en de munt fijn.
  • Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en rooster de walnoten op laag vuur. Laat afkoelen en hak grof.
  • Meng 200 ml olijfolie met gemalen komijn, gemalen koriander en de helft van de knoflook. Verdeel de aubergines samen met de rode uien over een bakplaat, bekleed met bakpapier en besprenkel met de helft van de specerijenolie. Rooster in de oven in 45 minuten gaar. Keer halverwege om, en besprenkel nogmaals met de specerijenolie.
  • Bestrijk het platbrood met een dun laagje olijfolie en rooster de laatste 15 minuten op een apart rooster bij de aubergines in de oven tot het brood knapperig is.
  • Meng ondertussen de yoghurt met het citroensap en de overige knoflook tot een romig geheel. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Breek het knapperige platbrood in kleine stukken en verdeel over een groot bord. Schep hier het aubergine-uienmengsel overheen, verdeel de yoghurt erover en garneer met de peterselie, munt, granaatappelpitjes en de walnoten.

 

 

 

 

Titel: Makkelijk Midden-Oosters
Auteur: Erin Groot
Prijs: €30
Uitgever: Uitgeverij Brandt

Door: Redactie FavorFlav