Feit of Fabel?
De 9 grootste haarmythes ontrafeld

 

 

Ik geloof alle haarmythes altijd braaf, maar toen ik een artikel las op marieclaire.co.uk kwam ik er achter dat ik me voor niets bang heb laten maken.

 

 

Nee, die grijze haar moet je er niet uittrekken, dan komen er minstens twee nieuwe terug. Je haar moet er gewoon aan wennen om je haar een week niet te wassen, je zult zien dat je haar dan minder snel vet wordt, en je haar kleuren tijdens je zwangerchap is verboden. Ik geloof alle haarmythes altijd braaf, maar toen ik een artikel las op marieclaire.co.uk kwam ik er achter dat ik me voor niets bang heb laten maken.

 

1. Als je een grijze haar verwijdert, komen er minstens twee terug.
Niet waar. De ene haar laat zich echt niet beïnvloeden door de andere haar. Zo van; ‘Nou, wat denkt ze wel zeg, die bitch. Mij een beetje er uit trekken. Nou jongens, komen jullie maar tevoorschijn.” Zo werkt het niet. Maar grijze haren zijn als muizen. Als je denkt dat je er een hebt, zijn er altijd meer in de buurt. Dus waarschijnlijk zie je daarna ineens heel veel meer grijze haren omdat je er nu ineens op gefocust bent. En je kunt die haar er wel uit trekken, de follikel blijft dezelfde en die blijft een grijze haar produceren.

 

2. Je moet af en toe van shampoo wisselen anders went je haar er teveel aan.
Niet waar volgens de deskundigen. Je haar went niet aan een shampoo, maar jij. Dus als jij ineens een andere shampoo gaat gebruiken, zal je de benefits van die shampoo weer extra voelen en waarderen. Dus je haar wordt niet “resistent’, maar jij neemt de gevolgen van die shampoo als een vanzelfsprekendheid aan terwijl een andere shampoo je weer zal verrassen. Als je trouwens echt verrast wilt worden door een shampoo, moet je die van Negin eens proberen.

 

3. Koud water maakt je haar glanzend.
Niet waar, tenzij je in een ijsbad springt. Maar anders kun je net zo goed met je warme douchewater afspoelen. Hoef je jezelf niet te martelen onder die koude straal.

 

4.  Je kunt je haar niet kleuren tijdens de zwangerschap.
Ook onzin volgens de deskundigen. Je hoofdhuid absorbeert maar een minuscuul beetje van de kleurstof daarmee is kleuren echt niet schadelijk voor de baby. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kleur je het lekker niet. Die negen maanden zijn zo voorbij.

 

5. Je moet 100 borstelbewegingen maken per dag.
Dat gevoel heb ik altijd. Dat ik dat zou moeten doen en dus niet doe. Maar goddank is het onzin en een fabeltje. Sterker nog, als je je haar teveel borstelt, bestaat de kans  juist dat je puntjes splijten en dat je het vet uit je hoofdhuid over je haren ‘uitsmeert’ en je haar dus vetter en minder sterk wordt. Niet doen dus.  Gewoon, klitten eruit tot het goed zit.

 

6. Van knippen groeit je haar sneller.
Dat heb ik dus nooit gelooft. Je haar groeit vanaf je schedel en het is niet zo dat er aan de onderkant een luikje open gaat. Wat wel zo is, is dat als je je haar regelmatig knipt, je punten gezonder zijn en je dus sneller je gedroomde lengte bereikt want als de punten weer doorsplijten moet je het korter afknippen dan wanneer je het gewoon had bijgehouden.

 

7. Van wassen wordt je haar dun.
Onzin. Haar groeit juist beter in een schone omgeving. Allemaal volgens de mensen die ervoor geleerd hebben hè. Niet 10 cub zand in mijn voortuin laten storten als je denkt dat ik het mis heb.

 

8. Van olie wordt je haar vetter.
Nee hoor, een goede olie dringt tot diep in de haarschacht en zal je haar ene mooie en gezonde glans geven. Wij zijn trouwens sowieso ontzettend olie-fan. Ook voor je gezicht, lees maar even waarom.

 

9.  Als je je haar niet wast, reinigt het zich vanzelf.
Zo blij dat dit een fabel blijkt. Want ik was mijn haar gewoon om de dag en krimp altijd een beetje als mensen zeggen dat ik mijn haar moet ‘heropvoeden’ door het een week lang niet te wassen. Volgens tricholoog oftewel haardokter Anabel Kingsley is dat dus ‘utterly nonsense’ omdat gezond haar gedijt bij een gezonde schedel, En die schedel, die moet minstens eens per drie dagen gewassen worden. En adem uit. Zo blij met dit punt.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach