7x waarom zingen goed voor je is

 

Vanavond gaan we weer lekker Voice-en. En zeg eens eerlijk: zing jij dan ook mee?

 

En denk je soms ook dat er ergens in jou een Whitney Houston schuilt? Wat zang betreft dan, hè. Je hebt alleen nog even de juiste coach nodig om je talent eruit te krijgen. Ik denk dat dus altijd. Dat er een zangeres aan mij verloren is gegaan. Vraag maar aan mijn collega’s die getuige waren van onze karaoke-kerstsessies. Zij zullen mijn talent niet beamen, maar de zanglust wel. En dat leuke allemaal, dát is nou precies waar het om gaat. Zingen is namelijk goed voor de mensch. En wel hierom.

 

1. Je werkt aan je buikspieren
Als je een beetje je best doet en goed ademhaalt, train je ontzettend je buikspieren. Pull je er een klein Mariah Careytje bij (dus lekker dramatisch met de hand je ad lib visueel versterken), dan train je meteen de kipfiletjes op de bovenarm.

 

2. Het is gezond
Omdat je diep ademt, neem je meer zuurstof op en werken je longen en wordt je conditie beter.

 

3. Van zingen word je blij
Als je zingt, komt er oxytocine vrij. Dat is het knuffelhormoon dat je bijvoorbeeld ook aanmaakt als je een hond aait (dat is een van de klinkende redenen waarom het een goed idee is om een hond te nemen) of als een moeder borstvoeding geeft.

 

4. Door zingen lijk je jonger
Wat verraadt je leeftijd ook? Je stem. Nou, als je zingt, train je je longen en blijft je stem jong klinken waardoor alles jonger zal lijken dan wanneer je met een kraakstem door het leven gaat.

 

 

5. Je bent fitter
Als je zingt, maak je ook endorfine aan waardoor je je energieker en vrolijker voelt.

 

6. Als je zingt, ben je minder vaak ziek
Serieus. Niet alleen omdat je energieker bent, maar ook omdat er in je speeksel na het zingen een hogere concentratie antistoffen zit. Is onderzocht, dus waar.

 

7. En je wordt minder snel verkouden
Ook zoiets. Bacteriën nestelen zich minder snel in je neus en keel (die blaas je eruit tijdens het zingen), waardoor je minder snel verkouden wordt.

 

Het klinkt misschien een beetje bejaard, maar het schijnt dus ook bijzonder goed te zijn om samen te zingen. Dat koor bewaren we maar voor kerst, maar binnenkort de karaokebar in duiken lijkt me een bijzonder plan. 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach