7x

shoppen in Islington    

Rachel: Rondom Oxford Circus en Covent Garden zitten alle grote flagship stores weliswaar lekker op een kluitje, maar ik ga daar na een uur hyperventileren van de mensenmassa’s. Als je wat rustiger wilt winkelen maar wel met veel keus en afwisseling, dan is het Noord-Londense Islington een héle leuke alternatieve shopbestemming.

 

 

Voor winkelen in Islington moet je in Upper Street en omgeving zijn. De straat heeft heel handig aan beide uiteinden een ondergronds station: Angel aan de zuidkant en Highbury & Islington aan de noordkant. En daartussen heb je anderhalve kilometer winkels en een heleboel gezellig zijstraten en marktjes.

 

Deze zeven highlights mag je niet missen:

 

1

Camden Passage is een fotogeniek steegje dat parallel loopt aan Upper Street. Heel veel antiekwinkeltjes, vintage sieraden en kleding, boetieks en cafeetjes, en op woens- en zaterdagen een vlooienmarkt. Mis vooral deze winkeltjes niet:

 

 

 

 • Op nummer 13: Smug Lifestyle Store doet aan superieure hebbedingen. Heel aardige eigenaresse ook.
 • Op nummer 15: Loop, waarschijnlijk de hipste breiwinkel van het westelijk halfrond.
 • Op 34 Islington Green (aan het eind van Camden Passage): Modern Times verkoopt vintage glaswerk, porselein, wereldbollen en andere schatten. Oeh, mooi.

 

 

2

Islington High Street ligt in het verlengde van Camden Passage. Ook zeer de moeite waard:

 

 • Op nummer 112: Een vestiging van Penhaligon’s, waarover ik hier eerder schreef.
 • En pal ernaast op nummer 114: Haygen. Rustiek-maar-chique (woon)accessoires en cadeautjes.

 

 

3

De tofste schrijfwarenwinkel van de hele stad, wat mij betreft: Present & Correct, waarover ik hier eerder schreef. 23 Arlington Way

 

4

Altijd als ik bij woonwinkel Twentytwentyone kom, wil ik meteen hun hele collectie designklassiekers hebben. Best wel irritant, ergens. 274/275 Upper Street

 

 

5

Toch nog even de grote winkelketens in? Tegenover Angel station is een overdekt winkelcentrum waar je onder andere vestigingen van Gap, Monsoon, Accessorize, Muji, Paperchase, Oasis en French Connection vindt.

 

6

En dan ook maar meteen even de zes beste koffie- en lunchadressen voor als de voetjes moe en de magen leeg zijn:

 

 • Kipferl Cafe & Kitchen voor het betere Weense konditorei-gevoel. 20 Camden Passage
 • Afghan Kitchen, minirestaurantje met minikaart, maar ik heb daar nog nooit níet lekker gegeten. 35 Islington Street
 • Ottolenghi, salades voor gevorderden en de meest Instagram-vriendelijke meringues ooit. 287 Upper Street
 • Meat Liquor, hipsterburgers maar wel hele goeie. Ik ben zelf fan van The Dead Hippy-burger. 133B Upper Street
 • The Breakfast Club, waarover ik hier eerder schreef. 31 Camden Passage
 • Ook leuk: The Camden Head is een gezellige pub met een comedy club op de bovenverdieping. Gratis ook nog (de comedy, niet het bier). 2 Camden Walk, op de hoek met Camden Passage

 

7

Chapel Market is elke dag open m.u.v. maandag. Vooral leuk op zondag, als de Islington Farmers’ Market hier wordt gehouden.

 

Bonus: Heeft niets met shoppen te maken, maar als je dan toch in Islington bent, maak dan meteen even een wandeling langs het kanaal. Echt vet leuk. Bij The York pub op Islington High Street de zijstraat inslaan – Duncan Street is dat en vervolgens de straat uitlopen tot je niet verder kunt (ongeveer 100 meter). Aan de overkant zie je tussen de bomen het voetgangerspad langs het kanaal vanzelf.

 

 

Vanaf Oxford Circus sta je in zeven minuten op Highbury & Islington. Vanuit Covent Garden is het een kwartier naar Angel.

 

 

 

Rachel Lancashire is freelance redactiemanager en tekstschrijver. Ze woonde en werkte acht jaar in Londen maar intussen woont ze al weer jaren in Nederland met haar Engelse man en twee half-Engelse kinderen. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen en thee met melk drinken. Ze vindt Prince Harry leuker dan Prince William.

Fotografie: Matthew Lancashire, Kipferl, Loop, Modern Times, Penhaligon’s, Present & Correct, Smug, The Breakfast Club.