Psychologen zijn het erover eens: deze klus maakt je gelukkig

 

Sinds ik twee kinderen heb die lopen en dol zijn op het door de lucht mieteren van boterhammen met pindakaas, ruim ik meer op dan óóit.

 

 

 

Er ligt altijd wel ergens een verloren kwak kwijl. Of een uitgespuugde lepel kwark. Een vertrapte babybiscuit. Een lekkende fles diksap. Nou ja, kinderen of geen kinderen: opruimen in huis hoort er altijd wel bij. Waar wordt geleefd is troep. En dat is lang zo slecht nog niet voor je, blijkt uit onderzoek. Want simpele huishoudelijke klusjes doen en aftikken maken je gelukkig, volgens psychologen.

 

Wat je dan vooral wilt doen vanaf nu? De afwas. Als je dit namelijk helemaal mindful aanpakt en er rustig de tijd voor neemt, zou het kunnen aanvoelen als een waar momentje voor jezelf. Dat warme water, het knisperende en glinsterende sop, de lekkere frisse geur van zeep, dat relaxende geluid van druppelen van de kraan… Voor je het weet ben je na drie borden en een pan helemaal zen.

 

Het is wetenschappelijk bewezen. In een onderzoek moest de helft van een groep mindful afwassen: 18 items om precies te zijn. De andere helft waste ook die 18 items af, maar dacht er niet zo bij na. Je raadt het al: als je je bewust wordt van het warme water en dat zeep en alles om je heen, als je dat moment voor jezelf écht pakt, dan maakt zoiets simpels als de vaat wegwerken je heppiedepeppie. Het goede nieuws is, vooral voor iedereen met een vaatwasser in huis: het werkt ook met stofzuigen, ramen lappen en dweilen. Of de was opvouwen – thank god, want met twee kinderen, twee katten en een man in huis is er al-tijd een volle wasmand te vinden.

 

De truc is simpel: sta even stil bij die rust die je hebt als je dit o-zo-gewone taakje doet. Je hoeft niet na te denken over ingewikkelde levensvragen, je hoeft je niet te bewijzen voor iemand én je ziet gelijk resultaat. Je hebt geen stress. Je hebt even niets anders aan je hoofd dan die schone rompers die terug in de kast moeten. Dat doet je meer dan goed, meer dan je doorhebt.

 

Wat volgens experts óók werkt is het samen met je partner doen: dat zou je relatie weer een boost geven. Dus hop, pak die mand schone was met volle overgave aan en vouwen maar. Je wordt er allebei gelukkiger van én je huis is weer aan kant. Heb je daarna samen weer alle zin om dat vers gewassen bed vies te maken. Win-win.

 

Door: Tessa Heinhuis

Bron: Huff Post

Door: Redactie Amayzine.com