Prinses Laurentien is hartstikke leuk

 

Prinses Laurentien is samen met haar man het “reservepaar” van ons Koninklijk Huis. Maar deze leuke dame heeft aan het prinsessenleven helemaal haar eigen draai gegeven.

 

 

 

 

Prinses Laurentien werd in Leiden geboren als Petra Laurentien Brinkhorst. Haar vader was minister onder verschillende minister-presidenten. Een deel van haar jeugd bracht Laurentien door in Tokio en later studeerde ze naast politieke wetenschappen in Groningen en Londen ook journalistiek aan de prestigieuze Berkeley universiteit in Californië. Daarna werkte ze een tijdje in Londen en Brussel. Een echte wereldburger dus.   

 

Prinses Petra, bekt natuurlijk niet zo lekker. Als puber veranderde ze haar naam al in Laurentien, een combinatie van de voornamen van haar vader en moeder. Haar moeder was al dikke vriendinnen met Beatrix sinds hun studententijd, dus Laurentien kende haar prins al heel wat jaartjes voor ze in 1995 verkering kregen.

 

Ik ken Laurentien niet anders dan als een sprankelende, vrolijke vrouw op enorm hoge hakken, met grote kettingen en opvallende oorbellen. Heel verfrissend om te zien hoe ze een compleet eigen stijl heeft weten te ontwikkelen. Ze was een van de eerste Europese prinsessen die haar haar in een korte funky coupe draagt en daar is ze gelukkig nooit meer vanaf gestapt.

 

De prinses verdient (net als haar man) haar eigen centjes, want ze krijgt geen uitkering van de Nederlandse staat. Volgens haar drie kinderen werkt ze heel hard. Ze schrijft kinderboeken en is al sinds 2009 Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO, waarmee ze zich ook wereldwijd inzet voor de problematiek van laaggeletterdheid. Ze vond het dan ook geweldig dat het spelletjesprogramma Lingo weer terug op de buis kwam, want dat maakt de Nederlandse taal voor iedereen toegankelijk.

 

 

In 2010 richtte ze de Missing Chapter Foundation op waarin meer dan honderd deskundigen op allerlei gebied meedenken over toekomstbestendige oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Een onderdeel daarvan is de Raad van Kinderen waar er echt wordt geluisterd naar de oplossingen die kinderen aandragen voor grote problemen. Laurentien bedacht deze originele manier van oplossingen zoeken voor complexe problemen die inmiddels bij tachtig scholen en organisaties wordt ingezet.

 

Zo zie je maar: Laurentien is veel meer dan een reservekoningin en voorleesprinses.

 

 

Bron: BeauMonde

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit