Fijne zomergast

 

Meestal kunnen planten het heetste plekje van je vensterbank niet aan, maar de Aloë wel.

 

Het succulent (vetplant) geslacht Aloë bestaat uit zo’n 400 soorten, waarvan Aloë Vera de bekendste is. Inheems in Afrika en delen van Azië, al geroemd door de oude Egyptenaren en de Romeinen is zij vooral bemind om haar bittere medicinale sap, waar haar naam ook van afgeleid is.

 

 

Dit sap komt direct vrij als je een stuk van het blad, of het hele blad van de plant afsnijdt. Smeer het goedje direct op een brand- of zonnebrandwond en het zou helpen bij de genezing ervan. Ook Aloë water is steeds populairder aan het worden. Vooral met het oog op een betere werking van je darmen.

 

Hoe zorg je voor een Aloë

Geef in de zomer eens per week water (potgrond tussendoor helemaal laten opdrogen) en in de winter eens in de vier weken. In de dikke bladeren slaat zij water op, zodat weinig geen punt is. Probeer in de winter de plant op een koelere plek van het huis te zetten, zo tussen de 10-15 graden, dan is er meer kans op bloei in de zomer.

 

Aloë in je tuin

Als je in de koudere maanden Aloë teelt in een pot in de vensterbank, dan kun je hem gerust in de zomer op een lichte plek met pot in de tuin zetten. Ze houdt van goed doorlatende grond, volle zon en voldoende water (maar droge voeten). Het is een snel groeiende plant, verpotten zal eens per 1 à 2 jaar nodig zijn.

 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen. 

Fotografie Waterworks: Masha Bakker Portret: Marloes Bosch
Beeld credit: mooiwatplantendoen.nl