Poetsen of de was doen met een colaatje? Echt wel!

 

Altijd gedacht dat het een broodje-aapverhaal was tot ik er een aangekoekte braadpan weer blinkend schoon mee kreeg.

 

 

 

Mijn meneer houdt van koken en daar bof ik enorm mee. Ik bof alleen wat minder als ik daarna de afwas moet doen want mijn lievelingspan, een gietijzeren schoonheid van le Creuset, is altijd het haasje. Druipend van het vet en met een aangekoekte bodem staat ie zielig op het aanrecht en ik poets me dan een ongeluk om ‘m weer schoon te krijgen. Maar sinds kort is dat een fluitje van een cent want ik heb De Oplossing en die is zooo simpel, dat geloof je haast niet. Ik pak gewoon een colaatje.

 

Een blikje cola is de grote truc bij aangekoekte pannen en geloof mij nou maar, dat werkt! Het enige wat je hoeft te doen is dat blikje cola leeg te gieten in de pan. Die zet je vervolgens een half uurtje op een laag pitje op het fornuis. Daarna laat je de smurrie even een beetje afkoelen om dat vervolgens weg te gieten. Dan kun je daarna heel eenvoudig de rest van het vuil uit de pan wegvegen. Tadaaaa, schoon!

 

Deze truc werkt ook om de kalkaanslag uit je waterkoker of fluitketel te krijgen. Giet een blikje cola in de waterkoker of fluitketel en wacht tot het kookt. Zet het apparaat uit of haal de fluitketel van de warmtebron. Laat het dan weer een half uurtje staan, gooi het weg en spoel om met water. Weg aanslag!

 

Overigens werkt cola ook uitstekend om vieze luchtjes en vetvlekken uit je kleding te halen. Giet gewoon een blikje van het spul samen met de normale dosis wasmiddel in de was en laat het programma draaien zoals gewoonlijk. De cola zorgt dat de vlek en de nare geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een kind kan de was doen, en jij dus ook!

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit