Olcay Gulsen maakt opnieuw een indringende serie over huiselijk geweld

 

Dat corona het leven van velen op zijn kop zette was al snel duidelijk. Maar er is nog een treurige conclusie: het aantal gevallen van geweld binnen relaties verdubbelde.

 

 

 

Het zijn altijd krantenkoppen, die aantallen van geweldsincidenten. Tot je er zelf mee te maken hebt en versteend van angst geen uitweg meer weet. Want aan de buitenkant zien anderen het perfecte plaatje, terwijl jij wel beter weet en de klappen opvangt.

 

Voor Olcay Gulsen was het iets waar ze samen met haar zussen mee opgroeide. Haar vader was schizofreen en alcohol- en drugsverslaafd, hij sloeg hun moeder jarenlang en er was niemand die ingreep. Ze maakte er eerder al een zesdelige serie over die veel losmaakte. Honderden vrouwen herkenden zich in haar verhaal en nu blijkt dat de situatie voor veel vrouwen (en ook mannen) tijdens de coronapandemie in snel tempo verslechterde doordat ze te maken hebben met een gewelddadige partner.

 

De impact die dat op hun leven heeft is enorm want het emotionele of lichamelijke geweld laat diepe sporen achter. En als ze dan eindelijk de stap durven te zetten om te ontsnappen aan hun situatie is het helaas voor veel slachtoffers nog maar de vraag of ze de juiste hulp kunnen krijgen. De opvangplekken zitten overvol en de wachtlijsten voor professionele hulp zijn eindeloos lang. Er is simpelweg te weinig geld.

 

Om de aandacht voor psychisch en fysiek partnergeweld niet te laten verslappen nu de wereld er na corona weer “normaal” uitziet maakte Olcay opnieuw een indringende serie waarbij ze met slachtoffers in gesprek gaat. In Fatale Liefde wil ze deze gewelddadige relaties bespreekbaar maken en slachtoffers aansporen om hulp te zoeken.

 

Volgens Ruud de Wild maakt hij de gevolgen die het huiselijk geweld op het leven van zijn vriendin Olcay heeft en de naweeën daarvan dagelijks van dichtbij mee. ‘Er kan niet genoeg aandacht zijn voor dit thema, de impact is enorm’, zegt hij. Daarom maken zij vanmiddag in de uitzending van De Wild in de Middag tussen 16.00 en 18.00 uur op Radio 2 samen met Veilig Thuis een thema-uitzending over huiselijk geweld.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Ruud de Wild (@ruuddewild)

 

Een van de doelen van de serie Fatale Liefde, die vanaf vanavond op tv is te zien, en de radioshow van vanmiddag is om bestuurders en politici wakker te schudden. Het kan toch niet zo zijn dat zij weg blijven kijken voor een groeiend probleem dat vaak achter gesloten deuren plaatsvindt waardoor slachtoffers soms jarenlang niet zichtbaar zijn. Waar kinderen opgroeien in gezinnen en zo leren dat het nu eenmaal zo gaat en later dezelfde fouten maken. Die verschrikkelijke vicieuze cirkel moet doorbroken worden.

 

Fatale liefde is vanaf vanavond om 20.25 uur te bekijken bij KRO-NCRV op NPO 3.

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit