Poehs wijs­heden

 

Deze coronatijd zet ons aan het denken. Ik heb het gevoel dat we door de crisis weer wat meer begrip krijgen voor eenvoud, voor kleine dingen, dierbare momenten. Voor elkaar.

 

Het valt me op hoe sterk en invoelend sommigen zijn, hoe ze klaar staan voor anderen, met kleine attenties iemand een hart onder de riem steken. Echt van betekenis zijn. Tegelijk valt ‘t me op dat de grote afwezigen hierin de meeste hippe vloggers zijn, die zichzelf zo graag in mooie situaties plaatsen… Het schijnt niet bij hen op te komen om met hun bereik waar ze zo trots op zijn iets voor anderen te doen. Nu ze niet kunnen shinen lijkt hun licht snel gedoofd.

 

Het blijft filosoferen over de impact die de crisis op onze toekomst zal hebben, maar een ding is zeker, we hebben geen behoefte aan somberen. Wel aan positiviteit, aan lichtpuntjes. Hoop. We veren op bij beschouwingen met een knipoog, en het leukste voorbeeld daarvan is Winnie the Poeh. Wie heeft het niet voorgelezen of is eruit voorgelezen. Het is bijna niet voor te stellen, maar het is inmiddels bijna honderd jaar geleden dat Poehs avonturen voor het eerst als feuilleton in de krant verschenen. In 1925 om precies te zijn. A.A. Milne was de schrijver en naast Poeh waren er rollen voor Iejoor de ezel, het mensenkind Janneman Robinson (de toen vijfjarige zoon van de schrijver), de wijze Uil, Tijgetje, Kanga de kangoeroe en natuurlijk zijn dikste kleine maatje Knorretje het varkentje. Daarom hier een aantal wijsheden van de kleine lieve beer, die zo dol op honing is. Waarheden met een knipoog en een glimlach. Om jou te laten glimlachen.

 

  • Vriendschap is een van de mooiste dingen om te ontvangen én het allerfijnste om te geven.

 

  • Hoe gelukkig ben ik,  dat ik iets bezit waar ik maar met moeite afscheid van kan nemen.

 

 

  • ‘Wat is het voor dag?’ vraagt Poeh. ‘Het is vandaag’, zegt Knorretje. ‘Ahhh,’ antwoordt Poeh, ‘vandaag is mijn favoriete dag.’ 

 

  • Beloof me dit niet te vergeten: Je bent moediger dan je denkt, sterker dan je eruitziet en slimmer dan je gelooft, maar het allerbelangrijkste is: ook al zijn we niet bij elkaar, je zit altijd in mijn hart.

 

  • Knorretje: De dingen die me anders maken, maken mij juist mij.

 

  • Soms nemen de kleinste dingen de meeste ruimte in je hart. 

 

  • Ik denk dat we dromen zodat we niet zo lang zonder elkaar hoeven te zijn. Als we over elkaar dromen zijn we altijd bij elkaar.

 

  • Als jij 100 wordt, wil ik 100 min 1 dag worden zodat ik nooit zonder je hoef te leven.

 

  • Je kunt niet altijd in een hoek van het bos wachten tot iemand naar jou toe komt, soms moet je ook naar hen gaan.

 

  • En dan Poehs laatste waarheid als een koe als Knorretje aan hem vraagt ‘Hoe spel je liefde?’Poehs antwoord: ‘Liefde? Dat spel je niet, die voel je…’

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden