Pizza bakken op de BBQ? Doen! Maar vermijd deze veelgemaakte fouten

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Pizza bakken op de BBQ? Doen! Maar vermijd deze veelgemaakte fouten.

 

 

Als jij een echte pizzaoven buiten hebt (of een pizza smart oven voor op het aanrecht) ben je een enorme mazzelaar, maar gelukkig kan je ook met een simpele barbecue een pizza bakken die dat fantastische rokerige grillsmaakje heeft dat je vrijwel alleen kan bereiken met bakken op open vuur. Dus zodra het weer toelaat: bereid je deeg voor, jas die kolen aan, en zorg dat je deze fouten niet maakt bij het grillen van pizza!

 

Een van mijn beste vrienden draait zijn hand er niet voor om en voorziet op avonden dat het weer het toelaat zo zijn hele gezin en ons als buren van zelfgemaakte pizzaatjes van de barbecue. Het enige wat je aan accessoires nodig hebt zijn een pizzasteen en een deksel voor de grill, en een paar handige weetjes over wat je volgens hem vooral níet moet doen:

 

Vergeet niet de BBQ voor te verwarmen
Les één bij barbecuen, maar al te vaak vergeten mensen deze tijd in te calculeren. Briketten hebben echt wel een half uur nodig om goed aan het gloeien te raken. Als je met een gasbarbecue werkt doe dan de kap dicht voor het voorverwarmen en zet de branders een kwartiertje op de hoogste stand.

 

Brand niet al je houtskool in het midden
Als je met een houtskool BBQ werkt, schuif het houtskool dan uiteindelijk naar de buitenranden zodat je niet teveel hitte in het midden genereert. Een brede geul in het midden is goed, of een ‘lege’ cirkel in het midden bij een ronde BBQ. Zelfs met een pizzasteen in het midden kan het namelijk te hard gaan, en wil je direct contact met het heetste deel vermijden.

 
Kijk of je een verhoging kan creëren
Mijn vriend Chris zegt ook dat hij het beste resultaat krijgt als de pizzasteen iets hoger dan de grill zelf ligt, omdat de bodem keihard gaat. Dus mocht je nog een extra (oven)rooster hebben dat je onder de steen kan leggen, probeer dat eens.

 

Pas op voor nattigheid
Een pizzasteen werkt ook zo goed omdat hij poreus is, en daardoor overtollig vocht van de pizza kan opnemen. Wat ook goed werkt is eerst één kant van het (onbelegde) deeg kort grillen, het dan omkeren met een tang, en vervolgens pas de saus en andere toppings bovenop de andere kant leggen. (Dan moet je natuurlijk wel goed aan MEP hebben gedaan.) Zorg ook dat je geen (te) natte mozzarella gebruikt, want dat heeft geen tijd om te drogen en te smelten voordat de bodem gaar, of erger nog, zwart wordt. En wat de tomatensaus betreft: een heel dun laagje maar.

 

Vergeet het deksel niet
De warmte moet kunnen circuleren om de bovenkant van de pizza ook mooi te garen. Vandaar dat een deksel onontbeerlijk is, maar zet wel de gleuven open voor de zuurstof! Ook als je eerst de ene kant gaart en de bodem dan omdraait om vervolgens de bovenkant te beleggen, zorg dat je het eerste gedeelte ook met een deksel doet (al is het maar twee minuutjes).

 

En dan nog wat wijze woorden van de kenner (Chris): het gaat natuurlijk om balans vinden. De eerste keer wordt niet perfect, maar blijf proberen!

 

Door: Redactie FavorFlav