Dit is de veiligste plek in het vliegtuig

 

Covid-technisch dan

 

 

Vorig jaar boekte ik twee stoelen op de eerste rij. Mijn boerenverstand zei me dat dit een mooie spot was, want je zit zo kort mogelijk in het vliegtuig. Beetje het last in, first out-principe. Maar toen bleek dat alleen het toilet voorin open was, waardoor het hele vliegtuig in mijn nek stond te hijgen bij het toiletbezoek. Maar wat is nou eigenlijk écht een goede plek in het vliegtuig volgens gezondheidsexperts?

 

Allereerst loop je meer risico op besmetting als je vliegt, maar het hoort wel tot de aller-allerlaagste risico’s. Als iemand je aankucht bij de lokale supermarkt ben je verder van huis. Vliegtuigen beschikken over een systeem dat verse lucht inlaat en lucht recyclet door middel van HEPA-filters, waardoor de lucht stukken schoner blijft. In verhouding zijn er dus nog maar weinig superspread-events in het luchtruim geweest, waardoor je best wel rustig zit. Al vond ik het verre van ontspannen dat Nel naast me een half uur haar mondkapje afzette om een colaatje te drinken, maar dat even terzijde.

 

Experts vertellen aan HuffPost dat zitplaatsen aan het raam de meest veilige zijn door de luchtcirculatie en afstand tot mensen die langslopen, maar ook de stoelen achterin het vliegtuig omdat daar weinig mensen komen. Daar gaat mijn theorie, die ook nergens op gebaseerd was natuurlijk. Het is trouwens waarschijnlijker dat je eerder Covid-19 oppikt voor en na het vliegen, terwijl je opeengepakt in de rij staat of schouder aan schouder bagage in het vak propt. Zo gek was mijn theorie nog niet dus, totdat iedereen naar dezelfde wc moest.

 

Verder is het advies om vooral een ongewilde plek in het vliegtuig te reserveren, wat ook vaak weer achterin is. De kans is groter dat je daar alleen zit, waardoor je makkelijker afstand kunt houden van andere passagiers. Want dat is eigenlijk wat experts vooral zeggen: probeer wel gewoon zoveel mogelijk afstand te houden, draag een mondkapje, was je handen en verkort je tijd op het vliegveld. Nou, die instructies kunnen we dromen, dus dat zit wel snor.

 

Bron: HuffPost

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans