Peter R. versus Sonja B. in DWDD gezien?

 

‘Je weet helemaal niets van misdaad en dit was gewoon een jankverhaal van een crimineel.’

 

Weet je nog wel, Stanley Hillis? Een hardcore crimineel, berucht vanwege zijn gewelddadige overvallen en spectaculaire ontsnappingen uit zowel de Bijlmerbajes als de Scheveningse gevangenis. Weet je ook nog wel, Stanley Hillis en Sonja Barend in 1985, en dat zij hem in het geniep en in het holst van de nacht, ergens waar niemand hen kon zien, interviewde terwijl hij op dat moment voortvluchtig was? Het was namelijk na zijn laatste ontsnapping dat Sonja hem voor de camera kreeg en dat lukte haar omdat Hillis zich ‘erg opgejaagd’ voelde – dat de politie hem op de hielen zat was niet goed voor zijn gezondheid vreesde hij – en besloot om, vermomd met pruik en zonnebril, zijn verhaal op televisie te doen. Wat hij daarmee precies voor ogen had? In ieder geval werd hij enkele weken na de uitzending opnieuw ingerekend – inmiddels wereldberoemd in Nederland vanwege dat absoluut spraakmakende interview bij Sonja.

 

Want spraakmakend was dat in die dagen! Zozeer dat er van de week in De Wereld Draait Door opnieuw aan werd gerefereerd in het kader van ‘Stanley H.’, de nieuwe tv-serie over deze topcrimineel, die in 2011 overigens in Amsterdam werd geliquideerd. Grande-dame-van-de-Nederlandse-talkshow-van-het-eerste-uur Sonja Barend was erbij bij DWDD. Evenals Peter R. die als opponent was gevraagd en die rol, precies zoals je van hem mag verwachten, met verve vervulde. 

 

Wat Peter R. een slechte zaak vond was dat Sonja’s interview destijds vooral was gericht op amusement en dat het tijdens de live uitgezonden talkshow voor het eerst werd getoond aan de Amsterdamse politie, terwijl die nergens van wist. ‘Dat was niet netjes van ons. Maar ons verlangen om iets spectaculairs te doen was groot’, aldus Sonja van de week. Verder waren haar opmerkingen in de sfeer van ‘ja wat heeft die Hillis nou eigenlijk gedaan want hij heeft toch niet geschoten?’ en vooral dat was – begrijpelijk – bij Peter R. tegen het zere been. ‘Je weet helemaal niets van misdaad, en de journalistieke noodzaak ontbrak om Hillis op dat moment te spreken’, vond Peter R. En verder was zijn analyse dat het ‘een jankverhaal van een crimineel was en dat Hillis één van de grootste boeven was die Nederland ooit gekend heeft, dus dat ze dat interview nooit had moeten doen’.

 

‘Kalm aan!’ riep Sonja, die vond dat Peter R. zich te veel opwond. Waarop Peter R. daags na DWDD op Radio Veronica antwoordde dat Sonja dan maar niet bij DWDD had moeten gaan zitten. ‘Sonja Barend heeft iedereen veertig jaar lang de meest ongemakkelijke vragen gesteld in haar talkshow. Dan moest ze hier maar tegen kunnen. Ze wist dat ik zou komen, dus…’

 

Fair enough, Peter R.!  Een gewaarschuwd mens telt voor twee en een koekje van eigen deeg moet te verteren zijn.

 

De serie over Stanley Hillis is vanaf 13 oktober te zien op NPO 3.

 

 

Bron: AD

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans