De perfecte nap volgens wetenschap

 

Op vakantie doe ik het elke dag, en thuis probeer ik het ook vaker te doen: een powernap.

 

 

 

Het lukt me thuis nooit om daadwerkelijk in slaap te vallen, maar gewoon even liggen en alles ~verwerken~ van de hele dag doet echt wonderen bij me. En dat powernappen onwijs gezond voor je is hoef ik je niet meer te vertellen: mensen die elke dag een dutje doen leven volgens de wetenschap echt langer. 

 

Maar dan moet je het wel goed doen, en natuurlijk zit ook daar weer een wetenschap achter. De nappuccino zou dé perfecte manier zijn. En door de naam kun je al misschien een beetje raden hoe deze powernap te werk gaat: het is inderdaad eigenlijk een ‘coffee nap’.

 

Je neemt een koffie naar keuze en gaat gelijk daarna liggen voor je powernap. Dit zorgt ervoor dat de cafeïne in je koffie precies gaat werken wanneer je wakker wordt: de perfecte powernap duurt namelijk slechts 20 minuten, en het duurt 30 minuten voor de cafeïne in je koffie zijn werk gaat doen.

 

Daarnaast zorgt het drinken van een koffietje vóór je powernap ervoor dat je veel alerter bent dan wanneer je alleen een powernap doet of alleen een koffie drinkt. Jep, je leest het goed: een combinatie van deze twee is dus bewezen véél beter dan alleen één ding te doen.

 

Daarnaast zorgen powernaps van 20 minuten ervoor dat je productiever bent en minder stress ervaart — en tel dit op bij die verhoogde alertheid en je bent niet meer te stoppen. Hier ga ik vanaf maandag gelijk mee beginnen.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer