Panisch dat de kleine Bo zijn armpje breekt, mocht hij eens ongelukkig ten val komen?

 

Gelukkig hebben we daar tegenwoordig de cursus ‘goed leren vallen’ voor.

 

 

Het is al meer dan 25 jaar geleden, dat wel. Toch kan het raar klinken tegen de achtergrond van het huidige tijdsbeeld. Dat toen mijn dochter – toen nog een dochtertje – tijdens een wintersportvakantie aan me vroeg of zij ook een helm mocht, ik zei dat ze niet zo gek moest doen. Op een stervensverwend Duits jongetje in haar klasje na, skiede niemand met een helm in die dagen. Haar autostoeltje stond trouwens ook gezellig naast me op de bijrijdersstoel – waar niemand vreemd van opkeek – en als we gingen fietsen zat ze in haar stoeltje aan mijn stuur honderd uit te kwekken – vanzelfsprekend ook zonder helm omdat er volgens mij nog niet eens kinderfietshelmpjes bestonden. Vandaag de dag zou ik zo ongeveer worden opgepakt voor zoveel onverantwoordelijk gedrag.

 

Want vandaag de dag worden kindertjes zelfs naar een cursus ‘goed leren vallen’ gestuurd. Aangeboden door VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, dat stelt dat kinderen dezer dagen niet meer weten hoe ze moeten omgaan met riskante situaties, waardoor er veel meer bezoekjes aan de eerste hulp plaatsvinden dan vroeger het geval was. Komt dat doordat ouders te voorzichtig zijn geworden of doordat er amper nog buiten wordt gespeeld?

 

De kinderen van nu bewegen hoe dan ook minder dan hun ouders – de generatie van mijn dochter dus – en dat zie je terug in hun motoriek, volgens Mirka Janssen die lector Bewegen In en Om School aan de Hogeschool in Amsterdam is. Kinderen zijn minder sterk, minder flexibel en minder vaardig in bewegen en vooral dat laatste kan leiden tot onnodig letsel wanneer ze vallen. Uit een onderzoek bij dertig Amsterdamse basisscholen blijkt dat zo’n 15 tot 20 procent van de scholieren motorisch gezien achterloopt en die achterstand wordt met de jaren vaak groter omdat kinderen die niet veel bewegen minder goed in spelletjes en sport zijn, waardoor ze er minder plezier in hebben en dus nog minder in actie komen.

 

De oplossing? Naar buiten met die kinderen! In bomen klimmen, van muurtjes springen, verstoppertje spelen, hinkelen, touwtjespringen, fietsen, rolschaatsen, hutten bouwen. Af en toe een buts of schaafwond oplopen hoort erbij en maakt ze weerbaarder en sterker en daar leren ze van. Als ze écht willen: een helmpje mag. En als het de ouders geruststelt doen we die valtraining er ook nog bij. Gewoon voor de zekerheid.

 

Bron: Volkskrant

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans