Overspel is niet altijd slecht voor je relatie

 

Vreemdgaan klinkt als iets dat je altijd moet afwijzen. Maar eenmaal boven de 50 jaar kan het weleens een zegen zijn…

 

 

 

Het klinkt verontrustend: ik ga vreemd. Het is alsof je een halve misdaad hebt begaan, terwijl het juist ook een opsteker kan zijn voor een langdurige relatie die inmiddels onder een dikke laag stof ligt.

 

De oeroude opvattingen over vreemdgaan zijn anno 2022 toe aan een grondige herziening.

 

Volgens relatiedeskundige Judith Brandt zijn we, zo zegt ze op psychologiemagazine.nl, ‘nog steeds zo geprogrammeerd als in het stenen tijdperk, met dat verschil dat we inmiddels verkeren in een maatschappij met hypotheken en geloften voor het leven. Dat gaat niet samen.’

 

Conclusie: door stiekem overspel in de liefde te plegen, bevredigen we onze diepste behoefte en voldoen we tegelijkertijd aan een maatschappelijke eis, namelijk dat ons huwelijk en daarmee onze sociaaleconomische status in stand blijven, aldus Brandt.
Als je eenmaal boven de 50 bent en je relatie duurt al gauw 25 jaar, dan is een erotisch uitstapje een aanlokkelijk alternatief. Een misschien wel een logische stap, zeker als je uit een tijd komt waarin vrije seks net zo gewoon was als het roken van een joint. We zijn de schaamte voorbij en de vrijheid lonkt weer.

 

Vreemdgaan kan nog meer voordelen bieden. Het kan je gevoel van eigenwaarde opkrikken, het geeft spanning in je leven, je kunt experimenteren met seks en dingen proberen die je vaste partner nooit wil. Die positieve gevoelens en ervaringen zouden hun weerslag kunnen hebben op je relatie. Je benadert je partner positiever, die jou daardoor ook weer meer waardeert, en je relatie krijgt een oppepper.

 

Brandt denkt dat mensen ‘die vreemd gaan dan ook gelukkige mensen zijn doordat ze kunnen voldoen aan hun basisbehoeften. Hun geluksgevoel daarover straalt uit naar hun relatie, waardoor ze ook gelukkige liefdes hebben. Ze denkt zelfs dat een affaire een toevoeging kan zijn aan je relatie. ‘Het kan je relatie fris houden,’ schrijft ze. ‘En door vreemd te gaan, kunnen we voldoen aan onze onmiddellijke emotionele en seksuele behoeftes.’

 

Er zijn overigens ook genoeg psychologen die juist het tegendeel beweren en vinden dat overspel absoluut niet kan. Het zorgt voor onrust, jaloezie, gevoelens van angst en boosheid.

 

Maar voor wie het tóch aandurft: de twaalf gouden regels voor overspel in de liefde, volgens relatie-expert Judith Brandt.

 

 • Zorg dat je niet wordt gesnapt.
 • Doe aan safe seks.
 • Zoek een minnaar op minimaal 50 mijl afstand (zo’n 80 kilometer).
 • Houd je relatie en je affaire strikt gescheiden.
 • Verander niets aan je uiterlijk of levensstijl. Anders gaat het thuis opvallen.
 • Beperk het contact met je minnaar zoveel mogelijk, dat stelt je in staat om je affaire en je relatie strikt gescheiden te houden.
 • Wees eerlijk tegenover je vaste partner, maar niet open.
 • Beloof niets aan je minnaar. Je hebt hem of haar alleen maar voor tijdelijk.
 • Houd de affaire geheim, dan kan niemand je chanteren.
 • Stop op tijd met de affaire, laat het niet een echte liefdesrelatie worden.
 • Mocht je worden betrapt: ontken.
 • Ga je niet schuldig zitten voelen. Vreemdgaan is heel menselijk.

 

Bron: pyschologiemagazine.nl

Door: Redactie Falder.nl