Over 75 dagen is het Kerstmis

 

Maar buiten is het nog steeds 20 graden…

 

 

 

Normaal gesproken klettert de regen rond 10 oktober tegen de ramen. Hangt mijn winterjas klaar voor een rondje met m’n hondje en snort mijn verwarming omdat het binnen ook inmiddels te fris is zònder. Meestal heb ik al drie keer een lekkere stamppot klaargemaakt en zijn de potten thee niet aan te slepen. 

 

 

Maar nu? Nu ben ik helemaal van de leg. Want met 23 graden op de thermometer moet ik niet denken aan andijvie of een dikke donzen jas. Laat staan dat ik zin heb in kerstmuziek met bijpassende versiering. Want toen ik afgelopen week naar het tuincentrum ging voor een gezellige bak violen, liep ik nog in mijn zomerjurk met blote benen. Ik kreeg gewoon de slappe lach toen ik die enorme hoeveelheid kerstballen, lichtjes en kunstbomen zag en ik Bing Crosby zijn I’m dreaming of a white christmas hoorde zingen.  

 

 

Blijkbaar is mijn biologische klok nodig toe aan een reset. Want kerst met tropische temperaturen, daar ben ik niet zo goed in. Ooit vierde ik Kerstmis bij mijn schoonouders die toen in Zuid-Afrika woonden. Buiten was het een zomerse 34 graden en wij zaten op het terras aan de kalkoen met cranberries. Het klopte gewoon niet, dacht ik, terwijl ik daar in mijn korte broek het zweet van mijn voorhoofd wiste. Met kerst hoort het toch koud te zijn?

 

 

Zo’n beetje dat gevoel had ik dus ook toen ik van de week in het tuincentrum liep. Met die 23 graden buiten lijkt het toch gewoon zomers? Maar de eerste kerstsignalen zijn al werkelijk overal. In de reclamefolders staan de ornamenten voor in de boom die deze winter in de mode zijn, bij de Action liggen alweer tig soorten lichtjes in de schappen en in de Bijenkorf hangen de glitters van de feestkleding voor het diner al klaar.

 

 

Over 75 dagen is het Kerstmis, maar ik ben er nog lang niet aan toe en wil nog wel even doorzomeren. Jij?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit