‘Order… Order!’ Wie is toch die voorzitter van het Britse Lagerhuis?

 

Je kent hem vast wel, John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis. De afgelopen maanden kwam hij regelmatig in het nieuws voorbij vanwege de brexit die het Britse parlement behoorlijk in zijn greep houdt.

 

Gisteren maakte hij in een emotionele speech bekend dat hij bij de volgende verkiezingen zijn positie als voorzitter opgeeft. Een belofte die hij in 2017 aan zijn vrouw en drie kinderen heeft gedaan en die hij nu nakomt.
 
‘Als het huis vanavond stemt voor nieuwe verkiezingen, eindigt mijn ambtstermijn als dit parlement afloopt’, zei hij. ‘Als dat niet gebeurt, is het volgens mij het minst verstorend en het meest democratisch om af te treden bij het afsluiten van de zaken op donderdag 31 oktober.’
 
Nou, hij kreeg de handen wel op elkaar hoor. Een staande ovatie volgde. Maar wie is deze Mister Speaker eigenlijk. Een aantal bijzondere feiten over deze kleurrijke figuur op een rijtje…
 

 • John Bercow is gek op tennis. Was op twaalfjarige leeftijd zelfs regionaal kampioen. Maar vanwege zijn astma was een carrière op de tennisbaan niet voor hem weggelegd. Hij heeft zelfs een boek geschreven over zijn twintig favoriete spelers. Volgens insiders is hij een groot fan van de Zwitserse Roger Federer. Hij is ook regelmatig gespot in de Royal Box op Wimbledon.
   
 • De voorzitters van het Britse Lagerhuis droegen eeuwenlang een lange zwarte jas en een pruik. Daarmee onderscheidden zij zich van de leden van het parlement. Mister Bercow besloot na zijn verkiezing dat het tijd werd voor verandering en verscheen gewoon in jasje-dasje. Ook de parlementsleden kregen een wat lossere dresscode. Zo mochten zij voortaan zonder stropdas achter de microfoon het woord nemen in het parlement. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen. Je weet hoe het is met Britten en hun tradities, toch?
   
 • Dat Mr Bercow een strenge voorzitter is wisten we al. Zo streng dat hij zelfs ministers verbood om in het Lagerhuis op hun telefoon te zitten.
   
 • John, die voor de brexit is, is al jaren samen met zijn vrouw. Sally heeft een heel andere politieke voorkeur dan John en reed zelfs rond met een anti-brexit-sticker op haar auto. Prima, vond hij, want mrs. Bercow moet gewoon haar eigen ideeën hebben en niet die van haar man napraten. Sally, die trouwens een kop groter is dan haar man, is in de UK ook een beroemdheid. Ze heeft in 2011 meegedaan in het realityprogramma Big Brother, maar werd als eerste weggestemd.
   

En dit vind ik de leukste: Mister Speakers heeft een kat. Drie keer raden hoe die heet… Order! Hilarisch toch?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit