Op wie o wie moet ik stemmen?

 

Ik wil geen kletskous, maar een pitbull die voor de burgers opkomt.

 

 

Wie o wie moet het worden? Aangenaam, ook ik ben een zwevende kiezer. Ik zou het eigenlijk wel weten, maar daarover zo meer.

 

Ik wil niet iemand die laat zien dat hij (niet) heel fantastisch kan schaatsen, terwijl hij ‘doorpakken’ roept. Of iemand die altijd een appel eet als hij – kijk mij es normaal zijn, want ik eet gewoon nonchalant een appel – naar de kabinetsvergadering fietst. Of iemand met schoenen die nogal vreemd staan bij een gewone man in een gewoon pak. Trek dan ook een Delftsblauw pak aan, vol geschilderde vazen, en neem een blauwe tattoo. Dan kan het wel. Of ze blonderen zich. Of ze kopen hippe sneakers. Of doen een coltrui aan. Of ze rollen hemdsmouwen op (kijk mij es een Obama look-alike zijn). Of… (oeps, vergat ik nog iemand) je beweert dat je geen complotwappie bent, maar meldt toch even dat de virusuitbraak verdacht dicht bij dat Chinese laboratorium vandaan komt.

 

Ik heb inmiddels alle kies- en stemwijzers gedaan en er komt iedere keer iets anders uit. Heb ik vertrouwen in de huidige club? Nee. Wie moet het gaan doen? En MET wie, want wat moet je met al die splinterpartijen? Ik zou zes partijen meer dan genoeg vinden. Maar dat is niet democratisch. Op dit ogenblik stoeien wij thuis zelf met een niet in beweging te krijgen overheid. Een overheid die denkt dat wij de vijand zijn, die arrogant stelt dat wij gek zijn. Met ons in gesprek gaan, op zoek naar een oplossing? Echt niet. Op naar hun eigen gelijk. Ook in onze gemeente opereert een wethouder die zijn piemel achternaloopt, in de hoop dat die nóg groter wordt. Zo’n overheidsapparaat slaat je als burger lam. Terwijl wij ze hebben gekozen en ook betalen.

 

‘Waarom zit u er eigenlijk nog?’ vroeg Kristie Rongen, slachtoffer van de toeslagenellende, aan Rutte, tijdens het lijsttrekkersdebat van RTL. Ze kreeg geen antwoord. Rutte deed een sneue poging om te vertellen dat er ook veel dingen goed waren gegaan. Sheila Sitalsing stelt in haar column in de Volkskrant: skip al die debatten, maar stuur Kristie Rongen langs alle lijsttrekkers, dan weten we binnen drie minuten wie geschikt is voor het landsbestuur.

 

Aleid Truyens verzucht in haar column, ook in de Volkskrant, hoe jammer het is dat Omzigt bij de verkeerde partij zit. Hij is de pitbull die we nodig hebben. Iemand die tot het gaatje gaat om onrecht uit te zoeken en die meteen zegt waarom iets hem niet bevalt. Ik dacht zelf eerst over Ploumen, maar ik neig nu toch naar de altijd duidelijke Omzigt, die niet rust voor een leugen open en bloot op tafel komt en die wars is van koket doen tegen de kiezers. Als hij fractievoorzitter wordt, omdat ze niet om hem heen kunnen, komt het misschien wel goed met al die misselijkmakende affaires.

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel