Onderzoek wijst uit: mensen die soms geen zin hebben om te werken zijn slimmer

 

Roeptoetert bij jou iedereen ook dat-ie zo moe is? Wakker worden en weer willen slapen? Het liefst toegeven aan middagdutjes?

 

 

 

Het is welbekend dat ‘moe’ tegenwoordig vaak verward wordt met ergens he-le-maal geen zin in hebben. En nu zeggen experts zelfs dat je daar best eens een beetje aan toe mag geven.

 

Het was op maandagmiddag. Ik had net een afspraak van drieënhalf uur afgetikt en was onderweg naar huis. In mijn hoofd doorliep ik wat ik nog moest doen vandaag. Die terugbellen voor overleg, dat mailtje beantwoorden en alvast een beginnetje maken met een nogal flinke opdracht. Alleen al bij de gedachte was ik kapót. Maar wat doe je dan? Aan die opdracht beginnen of het jezelf toch even wat makkelijker maken?

 

Ik vond het vreemd dat ik op de eerste dag van de week plotseling zo moe was. Ja, ik had mijn halve huis het weekend ingepakt. Ja, ik zat op zondagavond tot laat op een boot. Maar na zo’n laf dagje werken zo moe zijn, terwijl ik een prima nachtje maakte? Dat is zelfs voor mij apart. Hoe kan dat? Nou, je moet af en toe luisteren naar jezelf als je ergens helemaal geen zin in hebt. Het kan zomaar een signaal zijn.

 

Experts hebben het over twee typen vermoeidheid: fysiek moe zijn en mentaal moe zijn. Bij die eerste geeft je lichaam er gewoon de brui aan en heb je tijd nodig om op te laden van bijvoorbeeld verzuring in je spieren na een bokslesje. Mentale vermoeidheid ligt anders, want dat heeft mogelijk verbinding met het stofje glycosine. Dit is de stof waar je bovenkamer op draait. Een tekort aan deze stof maakt slaperig. Dus gewoon maar stoppen als je in zit te dutten boven die slaapverwekkende taak op je werk? Nou, zo simpel is het niet, vertelt hoogleraar gezondheidspsychologie Van Doornen aan Psychologie Magazine.

 

Heb je dikke, vette tegenzin? Dan misstaat een ferm schopje onder je eigen hol zeker niet. Maar er is een simpele manier om te checken of je te maken hebt met moe zijn óf ronduit gedemotiveerd bent. Als je niet de energie op kan brengen voor dat laatste beetje werk die dag maar wel om met een goed boek in de zon te zitten, dan moet je jezelf gewoon even bij elkaar rapen. Moet je niet denken aan dat goede boek, maar wil je alleen maar ronkend in de zon liggen om bij te tanken? Dan heb je te maken met mentale vermoeidheid. En daar mag je best aan toegeven.

 

Iets om te onthouden, als je de volgende keer tegen heug en meug je werk afmaakt op kantoor maar liever wil slapen. Soms levert zo’n dutje je uiteindelijk veel meer op. Het is gewoon smart thinking.

 

Bron: Psychologie Magazine

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans