Kom maar op met die

onderkin!

 

Dit is echt de ideale trend voor dames van onze leeftijd…

 

Vrijwel trendloos beweeg ik me door het leven. Selfies maken liet ik dan ook met liefde links liggen. Dat gehannes met zo’n smartphone. Met een resultaat dat meestal toch om te janken zo confronterend is: wallen, rimpels, onderkinnen, wat moet je ermee? Maar ja, toen ik vanaf vorige zomer wilde bijhouden hoe ik, na een bak ellende leuk voor later, van kaal weer naar haar ging, begon ik er toch aan. Het was wel even experimenteren, maar ik vond de juiste onderkinloze hoek, sterker nog, misschien wel voor het eerst vond ik het prachtig om mezelf te fotograferen. Leve de selfie!

 

Doe ik eindelijk leuk mee, blijk ik inmiddels alweer helemaal voorbij te zijn, las ik dit weekend in de Volkskrant. De Amerikaanse Michelle Liu is met haar hobby de nieuwe heldin op internet. Ik citeer: Haar ‘belangrijke’, ‘verfrissende’ foto’s zouden ‘niets minder dan geniaal’ en ‘Instagram-goud’ zijn. Zo hé, met zulke complimenten ben je natuurlijk wel meteen binnen in trendland.

 

Hier kun je dus moeiteloos de hele dag aan meedoen en hip dat je dan bent

 

En wat doet deze dame dan voor bijzonders? Nou, hou je vast, iets wat ik zonder enige moeite de hele dag door zou kunnen doen: ze gaat op zoveel mogelijk plekken met onze grootste selfie-vijand, de onderkin, op de foto. Hoe meer onderkinnen, hoe beter. Niet zomaar als hobby, nee, het is een missie met een naam: chinning. Liu: ‘Met chinning probeer ik mensen aan te moedigen zich niet altijd zo druk te maken over hun uiterlijk.’

 

Voorwaar een loffelijk streven in een tijdperk waarin perfectie op bijvoorbeeld Facebook en Instagram de boventoon voert. Vooral tieners lijken daar erg onzeker van te kunnen worden. Diep ongelukkig zelfs. Als het fotograferen van zoveel mogelijk onderkinnen dat wat relativeert is dat mooi, maar ik vraag me af of we er nog meer van mogen verwachten dan dat, een relativerende knipoog.

 

Maar… afgezien daarvan is chinning voor ons, op onze leeftijd, natuurlijk de ideale trend! Nooit meer bang zijn om met al je onvolkomenheden op een foto of selfie terecht te komen, maar juist helemaal hip zijn. Ik doe meteen mee, jij ook?

 

 

 Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer