Omringd door ratten

 

 

In dit Italiaanse dorp kan je geen stap zetten zonder te struikelen over een rat. Bah. En het zijn nog gestoorde ratten ook.  

 

 

Dit is zo’n typisch gevalletje van ‘dit kan alleen in films’ en ‘dit overkomt mij toch nooit’. Nou, in het Italiaanse dorpje Gattolino speelt zich nu iets af dat zo een scene uit een horrorfilm zou kunnen zijn. Maar het is dus echt. De Italianen hebben namelijk al dagen te maken met een enorme rattenplaag. Zodra je een stap op de straten van Gattolino zet, word je omringd door ratten. Zigzaggend huppel je naar de supermarkt om levende én dode ratten te ontwijken. En dan moet je maar hopen dat er niet eentje door je woonkamer dribbelt. 

 

Inmiddels zit ik dit verhaaltje met veel moeite en met de kriebels over mijn rug te tikken. Ook ontwijk ik de foto’s op internet van de invasie. Ik ben even heel blij dat ik gisteravond een vakantie heb geboekt naar Marrakesh en niet naar Italië.

 

Ook ligt er geregeld eentje onder een auto en het lijkt alsof ze dat bewust doen. Dat resulteert dus in een hoop viezigheid. ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’, vertelt een brandweerman.

 

De knaagdieren lijken te komen uit een duivenfokkerij die vorig jaar failliet ging. Die beesten bleven achter en gingen waarschijnlijk op een gegeven moment op zoek naar voedsel. Toen kwamen ze uit bij Gattolino dat, als je het vertaalt, kleine kat betekent. Toeval bestaat niet, zou je zeggen?

 

Het is duidelijk dat de dieren een missie hebben: overleven. Het is eten of gegeten worden. De witte gekken, zo worden ze door de inwoners genoemd, vallen elkaar aan en eten elkaar op.

 

 

rat

 

Ik heb medelijden met die arme mensen die al deze herrieschoppers weer op een veilige plek moeten krijgen.

 

Voorlopig is nog niet bekend hoelang de plaag nog gaat aanhouden. Als je van plan was een reisje te boeken naar Italië binnenkort zou ik daar misschien nog maar even mee wachten.

 

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts