Olena Zelenska staat op de cover van Vogue

olena zelenska

 

Olena Zelenska, echtgenote van Volodymyr Zelenski, laat tijdens de oorlog in Oekraïne dagelijks van zich horen.

 

 

 

Drie miljoen volgers heeft ze inmiddels en die vertelt ze dagelijks over de situatie in haar zo geliefde land. Ze weigerde het land te verlaten om veilig te wachten tot de oorlog voorbij zou zijn zoals meer Oekraïense vrouwen met hun kinderen doen. Olena staat naast haar man en voor haar volk.

 

Een manier om mensen te blijven vertellen over de situatie in haar land was ‘ja’ zeggen tegen een interview met Vogue US. Een digitale editie zou het worden, met foto’s gemaakt door Annie Leibovitz. Natuurlijk heeft Olena goed nagedacht over hoe ze zich zou presenteren, dus niet gedrapeerd op een sofa liggend in een niemendalletje van Lanvin terwijl ze een glas roze champagne kreeg aangereikt. Nee, we zien een krachtige Zelenska, gekleed in een zwarte pantalon, een crèmekleurige blouse met opgestroopte mouwen en een krachtige, serieuze blik. Op een trapje van hun presidentiële residentie zit ze, achter haar statige zuilen en een omgevallen stuk hout, symbolisch voor de ravage in haar land. Ooit zo mooi, zo sterk, nu verwoest om niks.

 

Natuurlijk is er een borstel door haar haren gehaald en heeft Annie Leibovitz de set uitgelicht om een prachtig portret te maken. Maar er is dus kritiek. Want een fotoshoot op de grondvesten van de oorlog, dat zou niet kunnen. ‘What’s next, an Oscar invitation?’ is een van de vele kritieken. Ik ben blij dat Olena Zelenska alle podia beklimt om haar verhaal te vertellen. Vogue.com kan miljoenen mensen raken.

 

Wat zeggen ze ook alweer, in tijden van oorlog is alles geoorloofd? Dan kan een Vogue-shoot niet zo erg zijn, toch?

 

En wat de Oscars betreft: ik hoop dat ze er de volgende editie bij is. Hand in hand met haar man. Als het mag rol ik persoonlijk de loper voor hen uit.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vogue (@voguemagazine)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vogue (@voguemagazine)

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach