Olcay Gulsen over huiselijk geweld

 

Voordat ze ‘ja’ zei tegen deze klus ging ze eerst met haar moeder en zussen praten. 

 

Want haar vuile was is ook hun vuile was en die kan maar een keer buiten worden gehangen. Blijkbaar waren ze eensgezind, want de docuserie ‘Olcay & huiselijk geweld’ is er gekomen en is vanaf komende week te zien. Olcay Gulsens eigen ervaringen spelen hierin mee en dat vind ik nogal getuigen van je nek durven uitsteken.  

 

Thuis was vroeger voor de kleine Olcay alleen een veilige haven als haar vader – die lijdt aan schizofrenie, intensieve hulp nodig had maar die nooit kreeg – was opgepakt of opgenomen. Maar dat duurde nooit erg lang. Toen ze eens thuiskwam en zag hoe haar vader haar moeder in elkaar sloeg ging ze snel terug naar school. Daarover voelde ze zich heus wel schuldig, maar als Olcays moeder werd geslagen en haar dochters haar probeerden te beschermen, kregen die ook klappen. En dat is zoals het er maar al te vaak aan toe gaat bij geweld in de huiselijke kring.

 

De cijfers liegen er niet om. Naar schatting zijn er jaarlijks minimaal 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld te betreuren en daarbij vallen ook elk jaar doden. Deze schattingen zijn voorzichtig omdat lang niet iedereen het lef heeft om aangifte te doen. Daarbij ontkennen heel veel daders, waardoor iemand die wel aangifte doet vaak geen zaak heeft door gebrek aan bewijs. Andere schattingen zeggen dat er in elke Nederlandse klas minstens één kind zit dat net als Olcay liever op school is omdat het gevaar daar niet op de loer ligt en thuis wel. En net als bij Olcay thuis is het niet alleen de partner die het slachtoffer wordt maar ook een ander gezinslid, want tegenover elke dader staan zo’n twee slachtoffers. En wat die daders betreft, dat is in 87% van de gevallen een man.

 

Van alle gescheiden moeders, tot slot, geeft één op de vijf aan dat lichamelijk geweld één van de redenen voor haar scheiding was en dat geldt ook voor één op de tien gescheiden vrouwen zonder kinderen. Daarbij wordt ongeveer tien procent van de scheidingen waar kinderen bij betrokken zijn onderzocht door de Raad voor de Kinderbescherming en zijn tussen de 100.000 en 200.000 kinderen per jaar getuigen van geweld. Het laat zich raden dat veel van deze kinderen getraumatiseerd raken.

 

Of Olcay Gulsen een punt heeft met haar docuserie ‘Olcay en huiselijk geweld’? Helaas wel ja. Het schijnt moeilijk te zijn om het droog te houden als je aanstaande woensdag kijkt (Net5). Dus je bent gewaarschuwd.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans