Even het nieuws doornemen

 

Waar mag je wel en waar mag je geen grappen over maken? Dat vind ik vaak moeilijk te beslissen. Het is heel persoonlijk: mijn grap over een bepaald onderwerp kan zomaar iemand anders kwetsen.

 

Over Harvey Weinstein kan ik humor moeilijk verdragen. Dat komt omdat in deze zaak een groep mensen (vrouwen in dit geval) vernederd is, blijkbaar door Weinstein beschouwd als minderwaardig. 

 

Om die reden kan ik ook de lol niet inzien van opmerkingen en tweets van Thierry Baudet. Racistische opmerkingen maken over andere nationaliteiten en dan vervolgens mensen aanklagen omdat die zeggen dat je racistische opmerkingen hebt gemaakt over andere nationaliteiten, daar kan ik geen humor in ontdekken.

 

Het coronavirus dan? Natuurlijk werd het nieuws deze hele week hierdoor overheerst. Grappen daarover maken? Wat mij betreft is daar genoeg te lachen, en dan vooral om alles daaromheen.

 

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, heeft in Iran overlegd met iemand die achteraf in contact bleek te zijn geweest met een besmet persoon. Stef Blok mag gewoon Nederland weer in, wordt niet getest. Je denkt misschien dat leden van het kabinet immuun zijn omdat zij onmisbaar zijn (of dat van zichzelf vinden)? Nee hoor, de reden is dat Stef Blok geen symptomen had. Dat er in 80% van de ziektegevallen in eerste instantie helemaal geen symptomen waren, doet bij een minister niet ter zake.

 

Natuurlijk kon je erop wachten dat iemand een complottheorie rond het coronavirus zou ontwikkelen. Natuurlijk een Amerikaan, natuurlijk een Trump-aanhanger. Tot zover geen verrassingen. Rush Limbaugh, Amerikaanse talkshowhost, denkt dat Chinese wetenschappers bezig waren met onderzoek naar biologische oorlogvoering en dat het Covid-19 virus per ongeluk ontsnapt is en dat de Chinezen op een crisis uit zijn om Trump ten val te brengen. Ach, het is maar Rush Limbaugh zult u denken, nooit van gehoord. Hij heeft wel gemiddeld 15 miljoen kijkers.

 

Natuurlijk is het virus ernstig, de hele week werden wij bestookt met grote artikelen in de kranten en een speciale uitzending van de NOS op donderdag.

 

Heel kort samengevat:

Het slechte nieuws: het is zeer besmettelijk en er is geen vaccin tegen en ook geen andere geneeswijze, behalve extra zuurstof. Als je ziek wordt dan moet je eigen lichaam de kracht hebben het virus te overwinnen. Vandaar dat de sterftegevallen voor het overgrote merendeel (er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld de dokter die al eerste het virus onderkende) oudere mensen betreffen.

 

Het goede nieuws: bij ruim 80% van de tot nu toe bekende gevallen was de ziekte niet ernstiger dan een gewoon griepje. De ziekte komt nauwelijks voor onder kinderen en ook niet bij mensen onder de vijftig. 

 

Zeggen dat het coronavirus tien keer zo dodelijk is als een gewone griep is waar, maar je zaait wel paniek. Je kunt ook zeggen dat van de ziektegevallen ruim 1% overlijdt. Is ook waar; bij gewone griep namelijk ongeveer 0,1%.

 

Nog even ter relativering: sinds de uitbraak van het coronavirus zijn meer mensen overleden aan de gewone griep dan aan corona. 

 

Jaarlijks worden tussen de 3 en 5 miljoen mensen ziek door de griep en vallen er 250.000 tot 500.000 doden. In Nederland per jaar? Ongeveer 820.000 zieken – het aantal doden fluctueert enorm, tussen de 250 en de 2.000.

 

Tja, daar kan het coronavirus nog een puntje aan zuigen.

 

Deze week begon met het mislukken van een belangrijke top van de Europese leiders. Merkel noemde Ruttes gedrag zelfs kinderlijk. Wat was er aan de hand?

 

Rutte had demonstratief een boek meegenomen (biografie van Chopin) om te laten zien hoe saai hij het allemaal vond en liet van het begin af aan merken dat hij niet van plan was zich iets aan te trekken van argumenten van anderen. Dan lijkt mij ‘kinderlijk’ niet zo’n rare typering.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.