Oh, wat heb ik hier zin in

 

De opvolger van Penoza is er bijna.

 

Er lag ineens een briefje op de trap van onze strand cabin, dat er vanavond en morgen en vrijdag opnames zijn voor een nieuwe dramaserie van KRO/NCRV. Dat er mannen met geweren rond kunnen lopen, dat we niet bang hoeven te zijn en meer van dat. Bang ben ik niet, maar blij wel. Want ik dook even in de materie en Doodstil is ontzettend in de maak en het is de opvolger van Penoza.

 

De scenarioschrijvers die ik in het laatste seizoen overigens een stuk minder sterk vond dan in het eerste, hebben iets behoorlijk briljants bedacht. Want waren we allemaal niet gefascineerd door het personage van Nicolaas Luther? Hoe kun je zo’n groot hart hebben, zo trouw zijn en tegelijkertijd zo zonder mededogen?

 

In Doodstil is Nicolaas Luther de hoofdpersoon en zie je hoe hij is geworden wie hij is. We hoppen van de jaren negentig van de onbevlekte Luther naar het grimmige heden en zien wat hem heeft gevormd en gekleurd. Zonder alles te verklappen (ik weet het ook niet, haha, maar als ik het wist zou ik het niet zeggen om je het plezier niet te ontnemen) kan ik wel zeggen dat het met de dood van zijn broer en het wreken van die moord te maken heeft. De serie komt dit najaar op tv en ik ga vanavond op het strand vast een beetje stiekem Luther loeren.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach