Oeh lalaaaa… Vanuit Groningen met de trein naar Parijs?

 

In 5 uurtjes met de trein vanuit Groningen naar Parijs, dat zou echt magnifique zijn

 

 

 

Als het aan vervoerder Arriva ligt, rijdt er over drie jaar dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs. Het is de bedoeling dat hij om 5.30 vertrekt en dat je ook op kan stappen op de stations Zwolle, Almere, Amsterdam-Zuid, Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. Je reist dan heel comfortabel naar het Gare du Nord in de Franse hoofdstad waar je rond 10.40 uur aankomt. Mocht je ’s avonds alweer terug willen reizen, of op een ander moment, dat kan natuurlijk ook, want de trein vertrekt vanuit Parijs om 19.15 en zal rond 00.30 uur weer in Groningen aankomen.  

 

Om dit plan werkelijkheid te laten worden heeft Arriva een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Arriva ziet een gat in de markt omdat de Nederlandse overheid het voornemen heeft om het internationale spoor voor de komende jaren onderdeel te maken van het Nederlandse hoofdrailnet, als andere bedrijven niet voor 10 juni met plannen komen. Volgens de ACM ‘hebben spoorwegondernemingen sinds januari 2019 recht op open toegang tot het spoor. Dit betekent dat naast partijen met een concessie ook andere spoorwegondernemingen passagiersvervoer mogen aanbieden’.

 

Ik vind het werkelijk een topidee. Zeker voor mensen die niet in de Randstad wonen is het een heel makkelijke manier om met de trein naar Parijs te reizen zonder eerst helemaal naar Amsterdam of Rotterdam te hoeven komen om de Thalys te kunnen nemen. Bovendien sta je in iets meer dan 5 uurtjes al vanuit Groningen zowat naast de Eiffeltoren en heb je geen gedoe met tolwegen, files en veel te dure parkeergarages. Over wachttijden op het vliegveld hoef je je ook niet druk te maken, en reizen met de trein is bovendien beter voor het milieu. Nou maar hopen dat er snel een positieve beslissing volgt, dan zou de eerste trein in juni 2026 vertrekken.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit