Obama is back!

 

Alleen al het zien van zijn foto stemt me melancholisch. 

 

Obama: man van hoop, integriteit en menselijkheid. En nu is hij terug. De maat is vol, ook voor Obama. Daarom keert hij zich tegen Trump. Jarenlang hield hij zich in en bleef op de achtergrond, maar na de coronacrisis en de demonstraties naar aanleiding van de dood van George Floyd en nu – ja, ook dat – de verkiezingen eraankomen, kon hij er het zwijgen niet meer toe doen. Hoewel hoogst ongebruikelijk dat een oud-president zijn opvolger hekelt, heeft nood deze wet gebroken en noemde Obama Trumps aanpak van de coronacrisis ‘chaos’ en bekritiseerde hij diens dreigende taal over het neerslaan van de protesten tegen racisme, zo nodig door het leger. Want niet alleen racisme treft vooral het zwarte deel van de Amerikanen, ook de economische malaise komt hier harder aan dan bij wit Amerika.

 

Woensdag sprak hij niet-witte jongeren toe in een Zoomverbinding. De toon die hij aansloeg werd door tv-zender CNN vertaald als een aansporing voor jongeren om te blijven protesteren tegen het politiegeweld. ‘Your lives matter’, zei hij – een verwijzing naar de leuze ‘Black lives matter’ die demonstranten na eerdere excessen scandeerden – en zijn woorden troffen doel. ‘Ook jullie dromen doen ertoe. Als ik thuiskom en ik kijk in het gezicht van mijn dochters, Sasha en Malia, als ik mijn neefjes en nichtjes zie, dan zie ik een enorm potentieel dat het verdient om op te bloeien.’ Waarna hij ook de politiemensen prees die zich, veelal met een knieval, de afgelopen dagen aansloten bij demonstranten.

 

Obama! Man van troost, hoop en verbinding en een pleister op de wonde voor wie nu door zwaar weer gaat. Precies waar we op zitten te wachten en exact de woorden die zalven. Hij durfde het zelfs aan om te mijmeren hoe mooi het zou zijn als Trump de nabestaanden van de vermoorde Floyd én politiemensen op het Witte Huis zou uitnodigen. Want in zijn ambtsperiode kreeg ook hij te maken met rellen die volgden op de dood van een zwarte man door politiegeweld, de 18-jarige Michael Brown in Ferguson. De juiste woorden lieten heel even op zich wachten toen, maar ze kwamen er wel.

 

De verwachting is dat Obama de komende tijd nog vaker van zich zal laten horen. Als steun en toeverlaat voor Joe Biden – vicepresident onder Obama en nog steeds een goede vriend – die het opneemt tegen Trump. Biden is er maar wat blij mee. Net als Bidens campagneleiding, een heleboel Amerikanen en ondergetekende. 

 

Yes! Obama is back!  

 

 

Bron: Volkskrant

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans