Nu al lijden 650 duizend huishoudens aan energie-armoede

 

En als dit onderzoek klopt worden dat er maar liefst anderhalf miljoen.

 

Op een gegeven moment wisten we het allemaal: naarmate het kwik daalde moesten we onze vriendin D. zoveel mogelijk bij ons thuis uitnodigen. Het begon met verhalen over dat ze dacht in de overgang te zijn omdat ze niet meer de koukleum was van vroeger. Maar toen ik een keer spontaan bij haar langs ging liep ze in dikke truien en een rode neus van de kou door het huis en was het er akelig ijskoud. We wisten allemaal dat ze het allesbehalve breed heeft, onze vriendin D. Maar over het niet kunnen betalen van de energierekening hadden we nooit nagedacht. Simpelweg omdat dat niet eens in ons zou opkomen.

 

Naar nu blijkt is onze vriendin D. dus niet de enige. Maar liefst 650.000 Nederlandse huishoudens met haar zijn gewend om in de kou te zitten omdat ze moeite hebben om de energiekosten op te hoesten. En dat aantal zou in tien jaar tijd nog eens fors gaan toenemen nu Nederland ernaar streeft alle woningen van het gas af te halen, meldt Trouw op basis van een onderzoek van bureau Ecorys. Volgens berekeningen uit dat onderzoek zouden in 2030 maar liefst 1,5 miljoen huishoudens met moeite de kosten voor elektriciteit kunnen opbrengen. Let wel: het gaat hier niet om het aantal personen maar om huishoudens. Gezinnen dus. Gezinnen die minstens tien procent van het inkomen besteden aan de energierekening en die in veel gevallen niet meer dan 14.000 euro per jaar verdienen, zo blijkt. Omdat de rekening soms niet eens kan worden betaald, wordt er sowieso altijd bezuinigd. Zowel op gas als op elektriciteit. De verwarming nooit hoger dan 18 graden, geen vaatwassers en wasdrogers en zelfs zuinig aan met radio en televisie want ook die vreten stroom.

 

‘Ze hebben werkelijk geen enkel idee daar in Den Haag’, zei onze vriendin D. laatst. Ze doelde erop dat de gasbelasting omhoog wordt geschroefd om alternatieven als de warmtepomp aantrekkelijker te maken. ‘Als ik al moeite heb met 150 euro in de maand, hou ik toch zeker nooit genoeg over voor de aanschaf van zo’n pomp!’ En dan te bedenken dat energie hoe dan ook duurder wordt vanwege stijgende productiekosten. Want nu er minder Gronings gas beschikbaar is, moet er meer worden geïmporteerd, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Daarbij gaat de prijs omhoog omdat er meer vraag naar elektriciteit is.

 

Ze heeft gelijk, onze vriendin D. Ze hebben waarschijnlijk geen idee hoe schrijnend het is om depressief te worden als de eerste nachtvorst van het jaar wordt voorspeld.  

 

 

Bron: Trouw en AD

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans