Hoe gaat het nu met Tina Turner?

 

 

Hoe was de jeugd van deze powervrouw? Wat waren de hoogtepunten van haar carrière en waar woont ze nu? 

 

Deze 79-jarige zangeres werd geboren als Anna Mae Bullock in 1939. Ze groeide op bij haar grootmoeder nadat haar ouders Tina en haar zus verlieten.

 

Tina Turner begon haar carrière in 1950 samen met muzikant Ike Turner. Ze werden bekend als Ike en Tina Turner Revue. Samen met platenproducent Phil Spector maakten ze nummers als River Deep, Mountain High. Dit was een enorme hit in Engeland, maar het duo stond vooral bekend om hun liveoptredens.

 

In 1969 waren ze de openingsact van de tour van de Rolling Stones. Hierdoor werden ze nog bekender en kregen ze meer fans. Na de release van het album Workin‘ Together en een remake van het Creedence Clearwater Revival-nummer Proud Mary bereikten ze de Amerikaanse hitlijsten en wonnen de twee zelfs een Grammy.

 

In 1962 trouwden Ike en Tina. Twee jaar later werd hun zoon Ronnie geboren. In totaal hadden ze vijf jongens: een uit een eerdere relatie van Tina en twee uit een eerdere relatie van Ike. Ondanks hun succes als muzikaal duo was hun huwelijk zeer ongelukkig. In 1970 vertrok Tina na jaren van huiselijk geweld. Pas in 1978 zijn ze officieel gescheiden.

 

Maar Tina maakte een enorme comeback. In 1983 startte ze haar solocarrière. Ze scoorde hit na hit, won vier Grammy Awards en verkocht wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren.

 

Alsnog kwam Tina de man van haar leven tegen, Erwin Bach, een Duitse platenbaas. Nadat ze zevenentwintig jaar samen waren trouwden de twee op het terrein van hun Zwitserse landgoed. Het leeftijdsverschil tussen Tina en Erwin is zestien jaar, maar ze zijn nog steeds gelukkig samen.
 

 

Tina heeft ook wat medische problemen gehad. In 2013 kreeg ze een beroerte en moest ze weer leren lopen. Ook heeft ze lang gevochten tegen darmkanker. In 2017 had Tina een niertransplantatie nodig en haar man Erwin stond erop haar donor te zijn.

 

Op dit moment brengt Tina haar dagen in alle rust door op haar landgoed aan het meer van Zürich in Zwitserland. Hier staat haar waanzinnige Chateau Algonquin. Op een doordeweekse dag staat ze op, ontbijt ze met wat havermout en gaat ze winkelen.

 

Hoewel haar leven nu in veel rustiger vaarwater is gekomen, nam het vorig jaar opnieuw een dramatische wending. Haar zoon Craig pleegde op 59-jarige leeftijd zelfmoord. Tina denkt dat Craig erg eenzaam was. Ze heeft in haar huis overal foto’s van hem waarop hij lacht, en ze denkt en voelt dat hij zich nu op een betere plek bevindt.

 

Op 26 november mag Tina tachtig kaarsjes uitblazen. Zoals ze zelf liet weten in een interview: “Ik zing niet meer. Ik dans niet meer en ik dof me niet meer op.” Ze geniet dus echt van haar rust en dat gun ik haar ook volledig na alle hectiek in haar carrière en turbulente leven.

 

Door: Anouk Raijmakers

Afbeelding van Anouk Raijmakers