Nostalgie naar de televisieseries van de jaren ’80 en ‘90

 

 

Op Netflix zie ik steeds meer remakes van bekende series uit de jaren tachtig en negentig. Weet je nog? Toen de televisie nog een enorm apparaat was en we nog maar een paar zenders konden ontvangen.

 

Van de week kwam er een oude bekende van mij op Netflix voorbij. Magnum P.I. Maar in deze remake van deze televisieserie uit de jaren tachtig heeft hij geen snor. En nu vind ik ‘m niet meer leuk.

 

Ik was gek op Magnum. Vond Thom Selleck megasexy met zijn snor. (Het waren de jaren tachtig, hè?) Ik smolt altijd als ik hem op Hawaii in zijn knalrode Ferrari door het beeld zag scheuren. Maar de remake kan me niet boeien. Ondanks de rode Ferrari en de twee Dobermanns. Magnums opdrachtgever Higgins wordt nu door een vrouw gespeeld. Goed voor de emancipatie, maar niet voor de kijkcijfers. Ik vind er zo geen bal meer aan om ernaar te kijken.

 

Dan Hassler-Forest, cultuur- en mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht, snapt wel dat Amerikaanse producenten allerlei remakes van populaire series van toen maken: “Dat is erg aanlokkelijk. Want er is al een ingebouwde naamsbekendheid, en er zijn nog veel fans. Dat zorgt ervoor dat het nieuws over zo’n remake het hele internet over gaat. Je bespaart dus enorm op je marketing. Nostalgie viert hoogtij, vooral bij mensen die zijn opgegroeid in de jaren tachtig en negentig.”

 

Maar niet alle series zijn als remake opnieuw een kaskraker. Beverly Hills 90210 flopte bijvoorbeeld in de nieuwe versie. Volgens Dan Hassler-Forest “werkte dat niet, omdat het veel te vlot en hip was gemaakt”.

 

Ik krijg opeens zomaar zin in een lijstje met klassiekers uit de eighties en nineties.

 

1.     Friends

2.     The A-team

3.     The Fresh prince of Bell-Air 

 

 

 

4.     Married with Children

5.     Dallas

6.     The Loveboat 

 

 

 

 

7.     Cheers

8.     The Golden Girls

9.     Frasier

10.  Family Ties

11.  Zeg eens AAA

 

 

 

En beste heren producenten… Zouden jullie hier alsjeblieft vanaf willen blijven? Het is prima zoals het was. En dat is vast ook beter voor de kijkcijfers.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit