Nog maar 113 nachtjes slapen tot het Song­festival

 

En net is de Nederlandse inzending van dit jaar gekozen. “Het wordt heel erg goed en is behoorlijk onverwacht”. Maar om wíe het gaat, is nog niet bekendgemaakt.

 

En dan? Nou, dan is het groot feest in Israël. Je weet wel dat land dat meedoet aan het Eurovisie Songfestival, georganiseerd voor Europese landen en Australië, en waar dus ook Israël aan meedoet, dat vorig jaar won met een nogal bizarre act, zodat wij straks met heel Europa kijken naar Europese zangers en zangeressen in een Europees festival dat zich in een volstrekt ander werelddeel voltrekt. Snap jij het nog?

 

Maar goed, het is altijd een vrolijk muziekfeest, al gaat het de laatste jaren minder om ‘song’ dan om ‘festival’. Wij begonnen daar zelf in 1986 al mee, met die vrouwen op blote voeten (weet je nog, Frizzle Sizzle?). Maar vooral ándere landen doen hun best om op te vallen: de vrouw met baard Conchita Wurst, de Finse rockband met mannen met het syndroom van down of de housende kalkoenen uit Ierland. Geen garantie om te winnen, gelukkig. Het gaat óók om de zangkwaliteiten en het lied. Dat weet Nederland de afgelopen jaren maar al te goed: Waylon, OG3NE, Douwe Bob, allemaal hebben ze ‘een lekkere strot’. (Getatoeëerd of niet.)

 

En net is de Nederlandse inzending van dit jaar gekozen. “Het wordt heel erg goed en is behoorlijk onverwacht”, zegt Songfestival-adviseur en -commentator Cornald Maas erover. Maar om wíe het gaat, is nog niet bekendgemaakt. Dus kunnen wij lekker speculeren. Mijn dochter vond Ali B. wel een goede kandidaat. Ja, onverwacht zou dat inderdaad zijn, maar … hij kan toch helemaal niet zingen? Of zouden we een rap insturen? Origineel, dat wel. Maar hiermee winnen?

 

Zelf zou ik Maan geschikter vinden. Ze zingt geweldig, ziet er bloedmooi uit (Bloedmaan!). Maar … niet heel onverwacht. Tania Kross dan? De operazangeres haalt alle hoge noten, én is een zeer onverwachte keuze … Maar of je je met een ‘opera-ig’ lied kunt winnen … Nope.

 

Davina Michelle dan, die net elf weken op nummer 1 van de Top40 stond? Of Dré Hazes, die de Nederlandse cultuur meteen kan uitdragen? Ik kom er even niet uit.

 

 

Wat denk jij? Wie kan de Europese, Australische en Israëlische harten veroveren? Wie is die onverwachte keuze en zingt heel goed?

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius