Nog even over Merel Ek

merel ek

 

En waarom ik team Merel ben.

 

 

 

Misschien heb je het gemist omdat je zat te netflixen (no offense, ik schreef gisteren dat Christian Horner tijdens de race met Max Verstappen praat terwijl dat zijn engineer blijkt te zijn, ik ben net klaar met strafregels schrijven) maar er heeft dus een opmerkelijk iets plaatsgevonden met Merel Ek. Ik neem je even mee in vijf stappen.

 

Merel Ek, dat is…

Die leuke parlementair verslaggeefster die ook regelmatig bij VI aanschuift. Ze is knap, kundig, heeft humor en is niet geintimideerd door het VI-tribunaal.

 

Oké, en wat is er dan gebeurd?

Ze heeft FvD-lid Gideon van Meijeren kritisch (en goed gevonden) bevraagd. Het zat zo: Thierry Baudet zegt dat hij het eens is met complotdenker Icke die zegt dat Frank Sinatra, Queen Elizabeth, de paus en Stalin reptielen waren of zijn. Bij een opgetrokken wenkbrauw als reactie zei Baudet dat ‘reptielen’ een woord is dat meerdere betekenissen heeft.

 

Oké, en wat heeft dat met Merel Ek en Gideon van Meijeren te maken?

Nou, Johan Derksen zei in VI dat Baudet geliquideerd zou moeten worden. Niet heel verheffend inderdaad, maar hé, Johan Derksen. Merel Ek vroeg Van Meijeren later of hij wist dat het woord ‘liquideren’ ook meerdere betekenissen heeft. Het kan ook ‘afrekenen’ of ‘afwikkelen’ betekenen. Merel gaf Van Meijeren eigenlijk een Baudetje van eigen deeg. En ze nam het ook een beetje voor Johan Derksen op. Nou, dat kwam haar duur te staan.

 

Want?

Merel pakte een betekenis van ‘liquideren’ als je het woord online opzoekt in de Dikke Van Dale, maar gebruikte niet de papieren versie van het woordenboek. En in die papieren versie stond niet de betekenis die Merel tegen Gideon van Meijeren aanhield.

 

En toen was van Meijeren boos?

Witheet. Hij zocht merel met draaiende camera op in haar redactieruimte. Onaangekondigd. Toen zij, heel sportief, aanbood om wel te praten maar zonder camera zei Van Meijeren dat de camera uit stond, maar filmde hij door. Merel gaf haar ‘foutje’ toe en zei dat Wilfred Genee het in de uitzending ook al had toegegeven.

 

En toen was de kous af?

Nee hoor. Toen ging Van Meijeren het materiaal monteren en maakte hij er een kaftje bij met de titel ‘Rioolratten’. En nu valt de hele FvD-aanhang over Merel Ek heen en wordt zij op Twitter uitgemaakt voor alles wat verachtelijk en vreselijk is.

 

En dat vind ik dan weer vreselijk voor Merel, want die deed gewoon haar werk. Met open vizier in de journalistieke arena waarbij een FvD-lid werd bevraagd op een passend moment. Zijn reactie om een journaliste op een onverwacht moment stiekem te filmen en haar weg te zetten als rioolrat… Ik ben het de laatste tijd niet vaak eens met Mark Rutte, maar in dit geval wil ik dit ook een dieptepunt noemen.

 

Wat ik Merel wens? Even heel veel Netflix, een dik dekbed, een kilo seasalt caramel chocola en lekker over een weekje wakker worden, de schouders rechten en alleen maar bedenken dat je tv-geschiedenis hebt geschreven.

 

 

Beeld credits: Instagram Merel Ek / SBS

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach